Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EK je objavio proljetnu prognozu za gospodarski rast u EU-u: povoljni utjecaji potiču oporavak

pixabay.com

Gospodarski rast u Europskoj uniji ove godine ima koristi od povoljnih utjecaja na gospodarstvo. Prema proljetnoj gospodarskoj prognozi za 2015. Europske komisije ti kratkoročni čimbenici potiču inače blagi ciklički rast u EU-u.

Europska gospodarstva istovremeno imaju koristi od brojnih pozitivnih čimbenika: cijene nafte i dalje su relativno niske, globalni je rast stabilan, nastavlja se deprecijacija eura, a potpora su im i gospodarske politike u EU-u.

U monetarnom smislu, kvantitativno popuštanje Europske središnje banke bitno utječe na financijska tržišta te pridonosi nižim kamatnim stopama i očekivanom poboljšanju uvjeta kreditiranja. S obzirom na to da je opći pristup fiskalnoj politici u EU-u uglavnom neutralan, tj. nema zatezanja niti popuštanja, i fiskalna politika podupire rast. Provedba strukturnih reformi i plan ulaganja za Europu trebali bi s vremenom početi donositi rezultate.

Stoga se u 2015. očekuje realni rast BDP-a za 1,8 % odnosno 1,5 % u europodručju, što je za 0,1 odnosno 0,2 postotnih bodova više od predviđenog prije tri mjeseca. Za 2016. Komisija predviđa rast od 2,1 % u EU-u i 1,9 % u europodručju. Za Hrvatsku očekuje se rast za 0,3% u 2015. i 1,2% u 2016. Cijela prognoza za Hrvatsku nalazi se ovdje.

Rastu BDP-a najviše pridonosi domaća potražnja, uz očekivani ubrzani rast privatne potrošnje u ovoj godini i oporavak ulaganja u sljedećoj.

Pročitajte još:

Izdvojeno

Ukupno gledajući, u posljednjih 25 godina u Hrvatsku je uloženo oko 34 milijardu eura, što je ako se gleda iznos prema broju stanovnika, solidno....

Izdvojeno

U organizaciji Udruženja stranih ulagača i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj danas je održana međunarodna konferencija "Ulaganje u ljudski kapital za gospodarski rast".

Novosti

Posljednja istraživanja pokazuju da su među poslovnim korisnicima najzastupljeniji pozivi prema članicama EU te pozivi i surfanje dok se nalaze u roamingu EU.

EU fondovi

EU treba proračun prilagođen ciljevima i u kojem se svaki euro troši u korist građana.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.