Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EK je objavio proljetnu prognozu za gospodarski rast u EU-u: povoljni utjecaji potiču oporavak

pixabay.com

Gospodarski rast u Europskoj uniji ove godine ima koristi od povoljnih utjecaja na gospodarstvo. Prema proljetnoj gospodarskoj prognozi za 2015. Europske komisije ti kratkoročni čimbenici potiču inače blagi ciklički rast u EU-u.

Europska gospodarstva istovremeno imaju koristi od brojnih pozitivnih čimbenika: cijene nafte i dalje su relativno niske, globalni je rast stabilan, nastavlja se deprecijacija eura, a potpora su im i gospodarske politike u EU-u.

U monetarnom smislu, kvantitativno popuštanje Europske središnje banke bitno utječe na financijska tržišta te pridonosi nižim kamatnim stopama i očekivanom poboljšanju uvjeta kreditiranja. S obzirom na to da je opći pristup fiskalnoj politici u EU-u uglavnom neutralan, tj. nema zatezanja niti popuštanja, i fiskalna politika podupire rast. Provedba strukturnih reformi i plan ulaganja za Europu trebali bi s vremenom početi donositi rezultate.

Stoga se u 2015. očekuje realni rast BDP-a za 1,8 % odnosno 1,5 % u europodručju, što je za 0,1 odnosno 0,2 postotnih bodova više od predviđenog prije tri mjeseca. Za 2016. Komisija predviđa rast od 2,1 % u EU-u i 1,9 % u europodručju. Za Hrvatsku očekuje se rast za 0,3% u 2015. i 1,2% u 2016. Cijela prognoza za Hrvatsku nalazi se ovdje.

Rastu BDP-a najviše pridonosi domaća potražnja, uz očekivani ubrzani rast privatne potrošnje u ovoj godini i oporavak ulaganja u sljedećoj.

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.