Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EK usvojila mjere za jednostavnije korištenje EU fondova

Europska komisija danas je usvojila više od 120 mjera koje bi trebale poduzetnicima, gradovima, regijama, znanstvenicima i udrugama pojednostaviti procedure povezane uz povlačenje novca iz EU fondova.

Europska komisija danas je usvojila više od 120 mjera koje bi trebale poduzetnicima, gradovima, regijama, znanstvenicima i udrugama pojednostaviti procedure povezane uz povlačenje novca iz EU fondova.

„Počevši od ove godine, EU financiranje bit će jednostavnije, bez ugrožavanja nadzora načina na koji se novac koristi“, izjavio je povjerenik za financije i proračun Janusz Lewandowski.

Među tih 120 mjera, primjerice, nalazi se mjera za pojednostavljenje postupka dobivanja naknada za troškove istraživanja tako da se svim sudionicima u projektu isplaćuju po jednoj stopi, kao i za indirektne troškove.

Istaknuto je i skraćivanje roka za isplate korisnicima programa u sklopu kohezijske politike (90 dana).

Također, korisnici će moći slati podatke putem elektroničkog sustava, koristiti postojeće baze podataka i spremani dokumente u kohezijske politike.

Nadalje, skraćuje se i rok čuvanja dokumenata, pa tako će korisnici programa morati čuvati dokumente vezane uz projekte financirane iz EU fondova maksimalno tri godine.

Lewandowski je dodao da je pojednostavljenje procedura neprestani posao, koji zahtijeva kontinuiranu akciju EU institucija i zemalja članica.

„Otprilike 80 posto EU proračuna implementiraju zemlje članice, stoga nastojanja na EU razini mogu uspjeti samo ako i one prate te mjere pojednostavljenja na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Pozivamo članice da slijede taj obrazac daljnjim smanjivanjem administrativnog tereta za korisnike proračuna“, poručio je Lewandowski.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Komentari

Volonteri iz udruge su ispričali svoja volonterska iskustva u sudjelovanju na aktivnostima udruge u sklopu projekta Ojačaj me da jačam druge koji završava 21.6.2023.

Marketing i prodaja

Prodaja je samo jedan dio dobre poslovne priče.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.