Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Ekološka i ekonomska važnost Jabučke kotline

Nakon isteka godine dana od početka privremene zabrane koćarenja u Jabučkoj kotlini hrvatske i talijanske vlasti dogovorile su produženje zabrane na još tri mjeseca. Iako je ova mjera prepoznata kao jedna od najboljih mjera za opravak ribljih stokova, iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF poručuju da ako se navedena mjera prestane primjenjivati u listopadu ove godine, ona neće ostvariti željeni pozitivni učinak.

Područje Jabučke kotline nalazi  se u samoj sredini Jadranskog mora i odavno je prepoznato kao izuzetno važno stanište (mrijestilište i rastilište)  mnogih vrsta poput grdobine, škampa, oslića, muzgavca i pišmolja. Stokovi ovih vrsta danas se nalaze u jako lošem stanju. „Iako je područje Jabučke kotline udaljeno od obale, s današnjom ribarskom tehnologijom postalo je dostupno većini ribarskih brodova koji se bave koćarenjem na Jadranu. Intenzivno iskorištavanje resursa na ovom području direktno ugrožava i ostatak Jadrana zato što ribe i ostali morski organizmi gube svoje područje za mrijest i rani razvoj“ kaže Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo WWF Adria.

To je jedno od  najistraživanijih područja Jadranskog mora prvenstveno zbog svoje ekološke i ekonomske važnosti. Također, kotlina je i glavno ribolovno područje u Jadranskom moru koje iskorištavaju hrvatska i talijanska koćarska flota, te preko 30% koćarskog ulova dolazi iz ovog područja Jadrana.

Nakon godina neslaganja oko načina upravljanja Jabučkom kotlinom između hrvatske i talijanske strane, krajem srpnja 2015. godine ove dvije zemlje postigle su dogovor oko zabrane koćarenja na tom području u trajanju od jedne godine. Budući da mjera ističe krajem srpnja, početkom ovoga tjedna dogovoreno je produljenje zabrane na još tri mjeseca kako bi se napravila znanstvena procjena stanja ribljih stokova te se stekao uvid u uspješnost navedene mjere. „Prema informacijama s kojima trenutno raspolažemo stanje u Jabučkoj kotlini je još uvijek vrlo loše, što je bilo i za očekivati s obzirom na kratko trajanje mjere. Navedenim vrstama riba potrebno je više vremena za oporavak“ kaže Danijel Kanski iz WWF Adrije.

Kako bi mjere zaštite ribljih stokova postale dugoročno učinkovite, WWF preporučuje održiv način upravljanja sukladno znanstvenim preporukama i potrebama ribolovne zajednice. Također, preporuča se uvrstiti Jabučku kotlinu u Regionalni plan upravljanja za bijelu ribu koji će se donijeti 2017. godine, te u Program mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem Republike Hrvatske.

„Navedeni program mjera je upravo u procesu donošenja, a uključuje i mjere za smanjivanje utjecaja ribarstva na morski okoliš, pa tako i definiranje mjera zaštite živih resursa, te zaštite mrijestilišta i rastilišta temeljenih na rezultatima programa praćenja. WWF smatra da bi se u Program mjera trebale ugraditi i konkretne mjere za zaštitu Jabučke kotline“, kaže Željka Rajković stručnjak za morska zaštićena područja WWF Adria. U sklopu svog rada na promicanju održivog ribarstva, WWF provodi projekt Fish Forward u 11 zemalja članica EU, pa tako i u Hrvatskoj i Sloveniji, čiji je cilj osvijestiti potrošače koliko je važno birati proizvode koji dolaze iz održivog ribarstva te potaknuti trgovačke lance da ponude više takvih proizvoda na svojim policama.

„WWF radi na rješenju ovog problema u suradnji s drugim nevladinim organizacijama u Hrvatskoj i Italiji. Sve navedene mjere zaštite izuzetno su bitne ne samo radi očuvanja prirode već i radi očuvanja ribarskog sektora koji ne samo da je tradicija već bi trebao biti i budućnost ljudi koji žive na Jadranu“ zaključuje Kanski.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.