Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Nikola Benvenuti: Vina s ekološkim ili biodinamičkim certifikatom sve traženija

Nikola Benvenuti, predsjednik udruge otkrio nam je kako teku pripreme, koji su novi trendovi u proizvodnji malvazije i što se promijenilo u pandemiji.

Vinistra, udruga vinara i vinogradara Istre priprema 28. izložbu vina. , predsjednik udruge otkrio nam je kako teku pripreme, koji su novi trendovi u proizvodnji malvazije i što se promijenilo u pandemiji.

Kako teku pripreme za Vinistru, najstariju i jednu od najatraktivnijih izložbi vina u Hrvatskoj, koja se napokon održava u tradicionalnom terminu?

S obzirom da je riječ o 28 izdanju, već imamo uhodan tim i pripreme teku bez stresa. Veseli nas što se napokon, nakon dvije pandemijske godine, sve vratilo na staro. Vinistra se vraća na tradicionalnu lokaciju, u porečku dvoranu Žatika i u tradicionalnom je terminu, održava se drugog vikenda u svibnju, točnije od 6. do 8. svibnja. Interes izlagača nikad nije bio veći, jer nakon dvije iznimno teške godine svi su se zaželjeli druženja s kolegama, poslovnim partnerima i ljubiteljima vina.

Koji su najnoviji trendovi u proizvodnji malvazije, najprepoznatljivije sorte Istre?

Odležana malvazija je definitivno jedan od pravaca u proizvodnji vina. Sad većina istarskih vinara koji u svojoj ponudi imaju svježu mladu malvaziju isto tako proizvode odležanu. Iako vjerojatno, po obujmu neće dostići svježu i mladu, odležana malvazija potvrđuje iznimnu kvalitetu sorte i njezin veliki potencijal odležavanja. Drugi važan pravac je svakako usmjerenje prema ekološkoj proizvodnji. Sve više vinara razmišlja u tom pravcu što je jako dobro, s obzirom da su kupci s najrazvijenijih svjetskih tržišta ekološki sve osvješteniji pa su vina s ekološkim ili biodinamičkim certifikatom sve traženija.

Koliko je pandemija promijenila način prodaje vina u Istri i vraća li se sve na staro?

Prodaja vina u Istri temelji se na tri kanala – prodaji u vlastitoj vinariji, u HoReCa sektoru i putem maloprodajnih lanaca. Istarski vinari najviše vina, oko 80 posto, prodaju kroz prva dva kanala. Prve godine pandemije, 2020., uz iznimku turističke sezone, koja je bila kraća nego ikad i trajala je nešto više od dva mjeseca, prodaja putem HoReCa kanala drastično se smanjila, a pad turističkih dolazaka smanjio je i prodaju u vinarijama.

Prošle godine iznimno uspješna turistička sezona uspjela je kompenzirati dio gubitaka iz 2020., a usudio bih se reći da se sve polako vraća na staro pa vinari imaju velika očekivanja od ove turističke sezone, iako i tu treba biti vrlo oprezan. Protekle dvije godine tražili su se alternativni načini prodaje, definitivno možemo reći da je u pandemiji procvala online prodaja. Iako je u to vrijeme postala iznimno popularna, online prodaja nije uspjela nadomjestiti dva tradicionalna kanala – HoReCa i prodaju na vlastitom pragu. Ipak, dovela je neke nove kupce, nove generacije, koje većinu vremena provode uz mobitele i ekrane. Tako smo u pandemiji naučili još jednu važnu lekciju. Nužno je disperzirati prodajne kanale.


Ekonomija

Rast cijena u posljednjih nekoliko godina doveo je do toga da su raspoloživi kućni budžeti građana pod sve većim udarom.

Edukacija

Poslodavci se najviše boje toga da ćete otići jednom kada pronađete posao koji više odgovara vašim kvalifikacijama.

Lifestyle

Uspješni poduzetnici su strastveni, inovativni, zahtjevni i brižni. Pročitajte u čemu se krije tajna njihovih uspjeha.

Izdvojeno

Nekoliko je stvari koje se nikako ne smiju izgovoriti na radnom mjestu, barem ne naglas.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.