Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ekološka tranzicija zrakoplovstva: KLM počinje koristiti održivo zrakoplovno gorivo na svim letovima iz Amsterdama

Počevši s 10. siječnjem 2022. nizozemska zrakoplovna kompanija KLM počinje koristiti održivo zrakoplovno gorivo (Sustainable Aviation Fuel – SAF) na svim svojim letovima iz Amsterdama

Počevši s 10. siječnjem 2022. nizozemska zrakoplovna kompanija KLM počinje koristiti održivo zrakoplovno gorivo (Sustainable Aviation Fuel – SAF) na svim svojim letovima iz Amsterdama. KLM će dodavati  0,5% ovoga goriva na svakom letu, a ambicija ove zrakoplovne kompanije je da do 2030. godine 10% svega goriva upotrjebljenog u zrakoplovima bude održivo zrakoplovno gorivo. Osim obnove voznog parka i daljnjih inovacija unutar tvrtke i sektora, KLM se zalaže za energetsku tranziciju.

Što je održivo zrakoplovno i zašto je ono važno

Održivo zrakoplovno gorivo (SAF) je mlazno gorivo napravljeno isključivo iz obnovljivih izvora, kao što su korišteno jestivo ulje, drvni ostaci ili sintetički kerozin i ono može zamijeniti obično fosilno gorivo ili se može dodati bez ikakvih modifikacija motora i dodatnih troškova. SAF se razlikuje od običnog bio-goriva, jer se princip održivosti primjenjuje i u samoj proizvodnji, što znači da njegova proizvodnja ne dovodi do krčenja šuma ili smanjenja proizvodnje hrane.

Trenutno je SAF je najvažniji činitelj u borbi za održiviju zrakoplovnu industriju, jer njegova upotreba može smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za čak 75%! Unutar Europe podnijet je  prijedlog da se do 2025. godine postigne obvezni udio SAF-a od 2% za sve letove unutar i iz Europe, dok je ambicija KLM-a i njegovih partnera da obavezni udio ovoga goriva u cijelom svijetu do 2030. godine bude 10%.  Zbog toga je KLM već danas, na potpuno dobrovoljnoj, bazi počeo koristiti SAF na svojim letovima. Na ovaj način su ciljevi KLM-a u skladu s ciljevima Klimatske rezolucije Ujedinjenih naroda (UN Climate Agreement) potpisane u Parizu, po kojoj se očekuje nulta emisija CO2 do 2050. godine.  

Upotreba održivog zrakoplovnog goriva povećat će cijenu zrakoplovnih karata od 1 do 12 eura po karti

Troškovi proizvodnje SAF su četiri puta veći od troškova proizvodnje fosilnog kerozina, ali bi se to moglo promijeniti kada veći broj zrakoplovnih kompanija počne koristiti ovo gorivo i kada se tržište dovoljno razvije. Zahvaljujući korporativnom SAF programu, KLM već koristi održivo zrakoplovno gorivo na svojim letovima. Dodatnih 0,5% ovog goriva koji će se od 10. siječnja 2022. godine koristiti na svim letovima iz Amsterdama, bit će financirano preko putničkih zrakoplovnih karata, a doplata će varirati od 1 do 12 eura po karti, ovisno o dužini leta i razredu u kojem putnik leti.

Mali, ali važan korak

Održivo zrakoplovno gorivo će promijeniti budućnost zrakoplovne industrije, a KLM kao jedan od primarnih ciljeva postavlja ekološku tranziciju zrakoplovstva. Još 2011. KLM je izveo prvi komercijalni let na svijetu na kojem  je korišteno bio-gorivo, dok je u veljači 2021. ova zrakoplovna kompanija imala prvi komercijalni let na svijetu koji je koristio sintetički kerozin proizveden  na bazi  ugljičnog dioksida, vode i obnovljive energije sunca i vjetra. KLM je svjestan da je dodatak od 0,5% održivog zrakoplovnog goriva malen korak, ali i da je vrlo važan i nada se da će i druge zrakoplovne kompanije slijediti ovu inicijativu u borbi za zdraviju planetu.

Inicijativa za zeleniju planetu – CO2ZERO

KLM već godinama omogućava putnicima smanjiti karbonski otisak svoga leta preko CO2ZERO programa. Do sada se novac prikupljen ovom inicijativom koristio za pošumljavanje naše planete, te je u Panami zasađeno preko tisuću hektara prašume. Od 13. siječnja 2022., putnici KLM-a će imati mogućnost da preko CO2ZERO programa dokupe i dodatnu količinu održivog zrakoplovnog goriva i tako direktno smanje emisiju CO2.

KLM trenutno kupuje relativno velike količine SAF-a i potpisao je različite kupoprodajne ugovore s dobavljačima. Tako garantira standardni dodatak od 0,5% za letove koji polaze iz Amsterdama i omogućuje mu  da zadovolji dodatnu potražnju koju generiraju putnici putem CO2ZERO programa, kao i potražnju koju stvaraju partneri zrakoplovne kompanije preko korporativnih programa.

Pročitajte još:

Ekonomija

Ovo je drugo odredište KLM-a u Hrvatskoj prema kojem će zrakoplovna kompanija KLM prometovati i u zimskom redu letenja.

Poduzeća

Ove jeseni, je nizozemska zrakoplovna kompanija KLM Royal Dutch Airlines  odlučila obradovati putnike iz Hrvatske.

Ekonomija

KLM je danas nastavio letove prema planu. Putnici su od jutros ponovno mogli putovati u Amsterdam i preko njega s europskih odredišta.

Poduzeća

KLM Royal Dutch Airlines je prošli tjedan predstavio svoju novu Premium Comfort klasu, međukabinu koja nudi više prostora, luksuza, bolju uslugu, više udobnosti i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.