Employer Branding: Što nas očekuje u 2020. godini?

Pripremite se na dolazak nove generacije zaposlenika, veći broj stranih radnika i snažniju konkurenciju.

Iako u trenutku zapisivanja jedne od svojih najcitiranijih misli, prema kojoj je ”problem s budućnošću taj što obično dođe prije nego što smo spremni za nju”, američki pisac Arnold H. Glasow najvjerojatnije nije razmišljao o promjeni trendova na tržištu rada, njegova poruka itekako je primjenjiva i u svijetu zapošljavanja, poslodavaca i posloprimaca.

Uzevši u obzir da je na svijetu jedino promjena stalna, red bi bio da se što kvalitetnije pripremimo za ono što slijedi, a što bi moglo značajno utjecati na naše poslovanje.

Stoga, danas ćemo se posvetiti trima temama o kojima će se u narednoj godini dosta pričati.

1. Generacija Z

Generacija koja ubrzano ulazi na tržište rada, a sa sobom donose drugačija očekivanja i interese. Kada govorimo o generaciji Z, pričamo o rođenima između 1996. i 2011. godine koji su već sada brojniji od svojih kolega milenijalaca, a prognoze tvrde da će do 2020. godine činiti 36% ukupne radne populacije.

Stručnjaci ih već sada najavljuju kao ‘digitalne domoroce’ koji u poslu žele napredovati na temelju tehnologije i strategije suradnje.

To potvrđuju primjeri Googlea, Amazona i Applea koji su tri od šest najpoželjnijih poslodavaca pripadnika generacije Z, a prema podacima američke Udruge učenika srednjih škola čak 75% srednjoškolaca zainteresirano je za rad u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Ako vaša tvrtka ne spada u domenu ICT mogula ili start-upova, mogli biste imati određenih poteškoća s privlačenjem i zadržavanjem takvog profila kandidata. Zbog toga dio tvrtki već priprema ‘podstrategiju’ Employer Brandinga ovisno o ciljnoj skupini – u ovom slučaju generacije Z.

Oni neće reagirati na vašu opću komunikaciju kojom dokazujete zašto ste baš vi poželjan poslodavac, već istraživanjem tržišta morate doći do persona koja predstavlja generaciju Z kako biste sve aktivnosti vašeg eksternog Employer Brandinga prilagodili navedenoj personi.

2. Još jača konkurencija na tržištu rada

Recruitment Marketing odnosi se na sve marketinške aktivnosti u svrhu privlačenja kandidata, a u narednom periodu bit će potrebniji nego ikada. S obzirom na to da Employer Branding više nije novitet, a velik broj igrača na tržištu rada dobro ili odlično upravlja svojim imidžem, borba je sve jača.

U toj ‘borbi’ mogu vam pomoći partneri poput MojPosao portala, koji svojim dosegom i suradnjom s partnerima komunicira s gotovo 2.000.000 korisnika u Hrvatskoj. S obzirom na snagu i veličinu te zajednice moguća je segmentacija prema različitim društvenim skupinama te personalizirana komunikacija.

3. A što sa stranim radnicima?

Uz najave otvaranja granica dolazi do sve veće potrebe za primjenom posebne strategije za strane radnike. Njihovo viđenje Hrvatske i vas kao poslodavca je drugačije od ‘domaćih’ kandidata, isto kao i navike, želje i potrebe koje donose sa sobom.

Istražite što je njihov motiv za preseljenje u Hrvatsku kako biste osmislili ‘dobitnu komunikaciju’ i kreirali sveobuhvatan i kvalitetan Employer Branding. Vodite računa o tome da je preseljenje u drugu, nepoznatu državu jedna od težih životnih odluka i komunikacija vaših prednosti u odnosu na konkurenciju mora biti odrađena izrazito jasno.

MojPosao.net

Podijeli

Odgovori

Top