Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EU izrađuje studiju o mjerama za zapošljavanje mladih; u fokusu i Hrvatska

Europski gospodarski i socijalni odbor (EESC) danas je službeno pokrenuo izradu studije o mjerama za zapošljavanje mladih u skupini zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, zbog visoke stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupini.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EESC) danas je službeno pokrenuo izradu studije o mjerama za zapošljavanje mladih u skupini zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, zbog visoke stope nezaposlenosti u toj dobnoj skupini.

Osim Hrvatske, studija će obuhvatiti i Austriju, Finsku, Grčku, Italiju i Slovačku.

“Izabrali smo zemlje s najizrazitijim odnosno najblaže izraženim problemom nezaposlenosti mladih, poput Grčke i Slovačke, te Finske i Austrije, kako bismo potaknuli uzajamno učenje. Te temeljne informacije doprinijet će boljem razumijevanju situacije u pojedinačnim zemljama članicama”, pojasnila je Christa Schweng, predsjednica Promatračke skupine za tržišta rada (LMO) u sastavu EESC-a.

Prema podacima europskog statističkog ureda, Grčka je u studenom 2013. u dobnoj skupini do 25 godina bilježila stopu nezaposlenosti od 59,0 posto, Španjolska u siječnju ove godine od 54,6 posto a Hrvatska u četvrtom tromjesečju prošle godine 49,8 posto.

Informacije za potrebe studije prikupljat će se putem upitnika a odbor će u zemlje poslati i izaslanstva koja će razgovarati s predstavnicima udruženja poslodavaca, sindikata, organizacija mladih i državnih vlasti, navodi se u današnjem priopćenju EESC-a.

Za 1. travnja 2014. najavljuju održavanje javne rasprave na temu zapošljavanja mladih u organizaciji Promatračke skupine za tržište rada.

Rezultati studije biti će predstavljeni na plenarnoj sjednici EESC-a u lipnju, uključujući i mišljenje o najboljim praksama za poticanje zapošljavanja mladih, o čemu će izvijestiti predsjednica LMO-a Schweng.

Mladi su posebno teško pogođeni krizom, naglašavaju u EESC-u, ističući da je u protekle četiri godine ukupna stopa zaposlenosti mladih smanjena čak tri puta više od one među odraslima.

“Situacija je nedvojbeno neprihvatljiva: u prosincu 2013. bez posla je u EU28 bilo 5,5 milijuna mladih”, ističe se u priopćenju.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Novosti

Moć preporuke nije samo u tome što bivši poslodavac lijepo govori o vama budućem poslodavcu.

Marketing i prodaja

Kako uvjeriti ljude da ste najbolji za ono što im je potrebno i kako uspješno reklamirati svoj posao?

Poduzeća

PlanRadar, softver za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji kojeg koristi više od 120 000 profesionalaca diljem svijeta, ostvario je ostvario je stabilan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.