Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Europska komisija potvrdila da je Vrhovni sud povrijedio europsko pravo u slučaju „Franak“?

Franak 6,39 kuna za obrtnike, poljoprivrednike i slobodna zanimanja

Iz Udruge Franak stiže priopćenje kako je Věra Jourová, članica i Povjerenica Europske komisije za zaštitu i prava potrošača poslala pisani odgovor na prijavu Udruge Franak, a koju smo poslali Europskoj komisiji u lipnju ove godine, nakon donošenja presude Vrhovnog suda u slučaju „Franak“.

Podsjećamo, Udruga Franak prijavila je Europskoj komisiji tešku povredu primjene prava Europske unije na način da je Vrhovni sud RH napravio grubi propust neupućivanjem „prethodnog pitanja“ Europskom sudu kao što je pri odlučivanju odbio primijeniti prava shvaćanja i sudsku praksu Europskog suda pa na taj način teško oštetio dužnike s kreditima indeksiranim u švicarskim francima u kolektivnom sudskom postupku. Udruga Franak je u svom zahtjevu tražila pokretanje postupka protiv Republike Hrvatske zbog povrede Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Povjerenica Europske komisije, Věra Jourová potvrdila je najvažnije argumente Udruge Franak, a vezano uz sporne pojmove jasnoće i razumljivosti ugovornih odredbi te se pozvala na presudu Europskog suda, poslovni broj C-26/13 (KáslerandKáslernéRábai):

Sud pravde Europske unije pojasnio je da se zahtjev, sukladno kojem ugovorne odredbe moraju biti sročene u jasnom, razumljivom jeziku, mora shvatiti kao zahtjev, ne samo u smislu da konkretna odredba bude gramatički razumljiva potrošaču, već da ugovor treba transparentno izložiti specifično funkcioniranje mehanizma konverzije u stranu valutu, tako da je potrošač u poziciji ocijeniti, na osnovu jasnih i razumljivih kriterija, ekonomske posljedice koje za njega mogu proizaći iz istih.“

Upravo ovakvo pravno shvaćanje te odlučivanje temeljem citirane presude Europskog suda C-26/13 odbio je Vrhovni sud RH u kolektivnom sudskom procesu, a vezano uz dokazivanje nepoštene primjene valutne klauzule u švicarskim francima. Znači li to da je Europska komisija već u ovoj fazi postupka potvrdila pogrešku, odnosno teško kršenje primjene europskog prava od strane Vrhovnog suda Republike Hrvatske u slučaju „Franak“?

Na samom kraju dopisa, Povjerenica Europske komisije najavljuje i moguće poduzimanje aktivnosti koje je zatražila Udruga Franak. Znači li to da je moguće i vrlo izgledno pokretanje postupka protiv Republike Hrvatske, ukoliko se drugačije ne može osigurati zaštita potrošača, korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, odnosno primjena pravne stečevine Europske unije?


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.