Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Priča o Franku i Sberbanci s neizvjesnim krajem

Ispričat ću vam jednu istinitu priču koja ima dijelove znanstvene fantastike gdje 1+1 nije 2 i gdje egzistencija niti jedan dan nije sigurna. Neću ulaziti u članke zakona i prava koja imamo (ili nemamo) mi potrošači, kako bi svima bila koliko toliko razumljiva ova priča.

Sve počinje krajem sad već davne 2005. godine.

Moj dragi i ja (imali smo tada 24, odnosno 26) odlučili smo otići od roditelja (čudno, ali istinito). Krenuli smo u potragu za ponudama stambenih kredita. Obišli smo nekoliko banaka, ali da ne duljim, što zbog uvjeta, što zbog mogućnosti, a naravno najviše zbog, naočigled, odlične ponude, odlučili smo se za SBERBANK, tadašnji Volksbank.

Odlični uvjeti, mala kamata, prihvatljiva rata, sve super. Naravno, mi neuki (nije nam izgovor, ali nažalost, očito se nismo dovoljno informirali), vjerujući preporuci bankarice, prihvatili smo ponudu, potpisali ugovor i kupili stan.

Nekoliko podataka o kreditu:

  1. Kredit dignut krajem 2005. na 20 godina, kamatna stopa 3,4, razne pogodnosti. Računica super ako računamo u EUR na dignutih cca 70.000 EUR, trebali bi vratiti cca 90.000 EUR – odlično.
  2. Nakon nekoliko godina cijela priča se značajno mijenja, kamata skače, rata raste duplo,…. sve mi to uredno podmirujemo, bez preskočene rate, bez traženog moratorija, odričući se nekih drugih stvari kako bismo mogli podmiriti ratu kredita.
  3. U jednom trenu krenemo računati koliko mi to po novom SBERBANCI moramo vratiti, a kad ono kalkulator pokaže cifru od cca 140.000 EUR!!!!!

Srećom, mogli smo podmirivati rate, nismo u tom trenu ništa mogli , sredstava za zatvaranje kredita nismo imali i odlučili smo ne misliti koliko plaćamo i nastaviti plaćati.

Nakon 10 godina urednog plaćanja, konačno je došlo vrijeme konverzije pa smo i mi kao i tisuće drugih građana od naše „cijenjene“ SBERBANKE dobili prijedlog aneksa ugovora, koji nije bio sastavljen prema zakonu – naknadno je navodno izmijenjen – do danas još nismo vidjeli novi prijedlog aneksa.

Dobili smo mi i izračun konverzije s „malenom“ pogreškom koja se potkrala prilikom obračuna. Korištena je pogrešna početna kamatna stopa zbog kojeg smo u prvom obračunu MI bili DUŽNI SBERBANCI, a nakon primjene ispravne (prema njihovim tablicama) kamate, SBERBANK je postala DUŽNA nama i to ne beznačajan iznos. NARAVNO da smo sami uočili tu nepravilnost, naravno da nam se zbog toga nitko nije ispričao i naravno da tu nije kraj :

  • Prema više pisanih zakona, banka nije postupila ispravno.
  • Njihov smo klijent, ali nam to ne priznaju!
  • Naplaćuju nam vođenje računa koje mi nismo prihvatili niti ugovorili!
  • Pokrali su nas za razliku u tečaju.
  • Obračunavaju nam kamatu na kamatu te se ne pridržavaju podataka iz svojih poslovnih knjiga.
  • Na potpuno pogrešan način izračunavaju promjene kamatnih stopa i stavljaju daleko višu od realne. OVO ZADNJE NIJE SAMO ZA NAS ŠVICARCE, TO RADI SVIMA CIJELO VRIJEME!!!

Naravno, da smo im mi to sve prigovorili i usmeno i pismeno i uz odvjetnika, ali nismo dobili odgovor niti na jedan prigovor. Niti tu se SBERBANK nije držala zakona po kojem je dužna u roku od 15 dana odgovoriti!
To je dakle banka koja radi „sve prema zakonu“ i koja se brine za svog klijenta. SVI u SBERBANK!

Nekako se još nadamo da će nam nova godina donijeti pozitivne promjene i da će ipak ova priča kao prvo sa „Švicarcem“, a kao drugo s ovakvim bankarskim sustavom imati sretan kraj za nas obične građane korisnike svih vrsta kredita.

Sretna vam svima nova godina, a puno uspjeha želimo SBERBANCI i svim ostalim bankama uz želje da konačno počnu poslovati prema zakonu države, a ne svom bankarskom lihvarskom zakonu.
Živjeli!

Pročitajte još:

Financije

Ustavni sud objavio je na svojim web stranicama odluku o odbijanju suspenzije zakona o konverziji. Kao najvažniji dio odluke, valja spomenuti dio u kojem...

Novosti

Iz Udruge Franak stiže priopćenje kako je Věra Jourová, članica i Povjerenica Europske komisije za zaštitu i prava potrošača poslala pisani odgovor na prijavu...

Komentari

Novim Zakonom o stambenom kreditiranju od rujna krediti će se moći dizati samo u kunama i eurima, a do prosinca riješiti će se problem...

Novosti

Udruga Franak podnijela je prijavu Poreznoj upravi za provjeru imovine dužnosnika Hrvatske narodne banke, i to viceguvernera Damira Odaka, viguvernera Tomislava Presečana, viceguvernera Bojana...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.