Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Europska komisija ukazala na ključan izazov koji je pred Hrvatskom

Hrvatska je suočena s velikim izazovom pronalaženja ravnoteže između poticanja gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta i usporednog nastavka procesa fiskalne konsolidacije

Hrvatska je suočena s velikim izazovom pronalaženja ravnoteže između poticanja gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta i usporednog nastavka procesa fiskalne konsolidacije

Hrvatska je suočena s velikim izazovom pronalaženja ravnoteže između poticanja gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta i usporednog nastavka procesa fiskalne konsolidacije, konstatirala je Europska komisija u ocjenama vladinog ekonomskog programa i planiranih reformi u sklopu Europskog semestra.

Nakon pet godina recesije taj je izazov ključan za Hrvatsku u kratkoročnoj perspektivi. U srednjem roku glavna je zadaća Zagreba poboljšanje konkurentnosti i jačanje povjerenja u financijski sektor, ističe Komisija.

Podsjećaju da su u proljetnim prognozama procijenili da će se hrvatsko gospodarstvo ove godine smanjiti za jedan posto. Hrvatska vlada očekuje pak u ovoj godini rast BDP-a od 0,7 posto.

Hrvatska će morati uložiti dodatne napore kako bi smanjila visoki proračunski deficit i riješila dugove državnih poduzeća i istodobno osigurati ulaganja i ostale oblike potrošnje koji potiču rast.

Sredinom travnja Hrvatska je Komisiji na ocjenu poslala ekonomski program u kojem je deficit opće države u ovoj godini procijenila na 3,6 posto BDP-a i njegovo svođenje ispod maksimalne dopuštene vrijednosti u EU od tri posto BDP-a tek u 2016.

U Komisiji pritom napominju da ima prostora za poboljšanje efikasnosti poreznog sustava a kao hitnu zadaću izdvajaju rješavanje problema krutog tržišta rada i nepovoljno poslovno okruženje za poduzeća.

U osvrtu na javne financije u Komisiji upozoravaju da visoki deficit pridonosi naglom gomilanju javnog duga za koji u Komisiji prognoziraju da će uskoro premašiti referentnu vrijednost u EU od 60 posto BDP-a.

Stoga je ključna primjena jasne i održive konsolidacijske strategije, smatraju u Komisiji, primjećujući da na strani prihoda ima prostora za proširenje porezne osnovice budući da je u 2011. udio poreza u BDP-u u Hrvatskoj iznosio 32 posto i time je bio osjetno ispod prosjeka u EU koji iznosi blizu 40 posto. Sugeriraju također dodatna pojačana nastojanja na suzbijanju porezne evazije i utaje poreza.

Na strani proračunskih rashoda izazov predstavlja vjerodostojna konsolidacija koja neće dovesti u pitanje rashode usmjerene na poticanje rasta i ostavlja dovoljno prostora za sufinanciranje iz fondova EU-a, ističu u Buxellesu.

Ima prostora i za preispitivanje efikasnosti, održivosti i primjerenosti sredstava rezerviranih za sustav socijalne zaštite i mirovine, smatraju.

Primjećuju također da država i dalje igra važnu ulogu u velikom broju poduzeća od kojih mnoga gomilaju gubitke i bilježe visoku razinu duga, pa predstavljaju rizik za javne financije.

U osvrtu na financijski sektor, napominju da gospodarstvo pritišće i značajan udio nenaplativih zajmova (14 posto na kraju prošle godine), a privatni je sektor izložen i valutnom riziku budući da je velik dio njegova duga (75,3 posto u veljači 2013.) denominiran u inozemnoj valuti ili je s valutnom klauzulom.

Rezervacije za pokrivanje tih rizika učvrstile bi stabilnost financijskog sektora, ali bi u srednjeročnoj perspektivi mogle ograničiti rast kredita, procjenjuju.

Upozoravaju također da otvaranje novih radnih mjesta ometa nefleksibilno tržište rada i poticaji koji po njima odvraćaju građane od potrage za zaposlenjem. Otpuštanje radnika istodobno je složeno i skupo a prateći sudski procesi traju i nekoliko godina, primjećuju.

To je dovelo do procvata sive ekonomije, čiji se udio u BDP-u procjenjuje na do 40 posto. To negativno utječe na javne financije, upozoravaju.

Stopa nezaposlenosti gotovo je udvostručena od 2008. i u 2012. dosegnula je 15,9 posto (po metodologiji ILO-a), što najteže pogađa mlađe radnike i izlaže trećinu stanovništva opasnosti siromaštva, ističu.

Kvalitetu poslovne regulative smatraju slabom, potkrepljujući to slabim plasmanom Hrvatske na ljestvicama relevantnih međunarodnih institucija. Zabrinjavaju ih i niski stupanj efikasnosti sudske vlasti i percipirana visoka razina korupcije u javnoj upravi.

Poboljšanje administrativnih kapaciteta bit će posebno važno kako bi se uspješno realizirala ulaganja koja će se sufinancirati iz europskih fondova, procjenjuju u Komisiji.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.