Europska kriza lomi Kinu – uvoz i izvoz pali drugi mjesec za redom

Europska kriza lomi Kinu – uvoz i izvoz pali drugi mjesec za redom

Kineski izvoz i uvoz usporili su u srpnju drugi mjesec zaredom, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci, naglašavajući pogoršanje prilika u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Kineski je izvoz u srpnju porastao na godišnjoj razini neznatnih jedan posto, na 176,9 milijarde dolara, navela je u priopćenju kineska carinske uprava. U lipnju uvećan je čak 11,3 posto.

Uvoz je u srpnju porastao 4,7 posto na godišnjoj razini, na 151,8 milijardi dolara, u odnosu na lipanjsko povećanje od 6,3 posto, što ukazuje na usporavanje domaće potražnje.

Time je rast kineskog izvoza i uvoza usporio drugi mjesec zaredom.

Trgovinski višak smanjio se u prošlom mjesecu na 25,1 milijardu dolara, s 31,7 milijardi dolara u lipnju.

Kina, najveći svjetski izvoznik, pogođena je lošim stanjem u drugim svjetskim gospodarstvima, uključujući dugovima pritisnutu Europu, ključnog trgovinskog partnera. Slabašno tržište nekretnina i posustajanje osobne potrošnje dodatno pritišću azijskog gospodarskog diva.

U prvih sedam mjeseci ove godine kineski izvoz u Europu pao je 3,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosio je 192,4 milijarde dolara. Time je produbljen pad iz prve polovine godine kada se izvoz u Europu smanjio za 0,8 posto.

Isporuke u Sjedinjene Države u sedmomjesečnom su razdoblju porasle 11,4 posto, na 195,4 milijarde dolara, ali taj podatak zapravo ukazuje na usporavanje njihova rasta jer su u prvoj polovini godine uvećane za 13,6 posto.

Brojke su znatno slabije no što je tržište očekivalo i dodatno su potpirile zabrinutost da kinesko gospodarstvo i dalje gubi zamah, unatoč vladinim naporima da se podupru rast i ulaganja kako bi se smanjio negativni utjecaj usporavanja svjetskog gospodarstva.

Podijeli

Odgovori

Top