Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Europski fond za strateška ulaganja spreman za jesenski početak rada

Otkrijte kako financirati projekt iz EU fondova

Europska komisija dovršila je jučer pripreme za poticanje ulaganja u realno gospodarstvo. Paket mjera koje su danas dogovorene osigurat će da Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) bude posve uspostavljen i funkcionalan početkom jeseni 2015., u skladu s ambicioznim planom provedbe Plana ulaganja za Europu koji je utvrdio Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Komisija je upravo objavila Komunikaciju o ulozi nacionalnih razvojnih banaka (NRB) u podupiranju Plana ulaganja za Europu. Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Nacionalne razvojne banke imaju vrlo važnu ulogu u uspješnom ostvarivanju Plana ulaganja. Devet država članica već je objavilo svoje sudjelovanje u Planu ulaganja posredstvom svojih razvojnih banaka, koje imaju neprocjenjivo lokalno znanje i stručnost. Europska investicijska banka već blisko surađuje s tim NRB-ovima te se nadamo da će to i mnoge druge potaknuti na dodatne napore.

U Komunikaciji se objašnjava kakvu važnu ulogu NRB-ovi mogu imati u poticanju ponovnog ulaganja u Europi sudjelovanjem u ulaganjima iz EFSU-a. U njoj stoje jasne i praktične upute o tome kako osnovati NRB, kakav je statistički odnos prema sufinanciranju iz NRB-ova u pogledu državnog deficita i duga u okviru Pakta o stabilnosti i rastu, koji je odnos nadzora EU-a nad državnim potporama prema nacionalnim projektima sufinanciranja te kako NRB-ovi iz različitih država članica mogu udružiti snage i u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB) uspostaviti platforme za ulaganja. Te ključne smjernice pomoći će poduzećima diljem Europe u ostvarivanju pristupa financiranju iz EFSU-a, temelju Plana ulaganja vrijednog 315 milijardi eura.

Dodatne odluke koje je donio kolegij povjerenika:

  • Sklopljen je sporazum između Komisije i EIB-a o načinima rada, kao što je predviđeno Uredbom o Europskom fondu za strateška ulaganja. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, potpredsjednik Jyrki Katainen i predsjednik EIB-a Werner Hoyer danas su u Bruxellesu potpisali Sporazum o EFSU-u.
  • U dogovoru s Europskom investicijskom bankom (EIB) imenovana su četiri člana Upravnog odbora EFSU-a: Ambroise Fayolle, potpredsjednik zadužen za inovaciju, EIB; Martin Verwey, „Služba za podršku strukturnim reformama“ u Glavnom tajništvu, Europska komisija; Gerassimos Thomas, Glavna uprava za energetiku, Europska komisija; Irmfried Schwimann, Glavna uprava za tržišno natjecanje, Europska komisija. Zamjenski članovi iz Komisije su Benjamin Angel, Glavna uprava za gospodarske i financijske poslove; Nicholas Martyn, Glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku; Robert-Jan Smits, Glavna uprava za istraživanje i inovacije.
  • Dovršene su pripreme za pokretanje Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (EIAH). EIAH će podržavati razvoj i financiranje projekata za ulaganje u EU-u ponudom jedinstvene kontaktne točke za smjernice i savjete, pružanjem platforme za razmjenu znanja te koordiniranjem postojeće tehničke pomoći.
  • Donesena je odluka o upravljanju Europskim portalom projekata ulaganja (EPPU) i njegovim glavnim elementima. EPPU je javno dostupan, siguran internetski portal na kojem promicatelji projekata iz EU-a koji traže vanjsko financiranje imaju priliku promicati svoje projekte pred potencijalnim ulagačima.
  • Donesen je delegirani akt o Tablici pokazatelja koje će koristiti neovisni Investicijski odbor pri odlučivanju o tome ispunjava li predloženi projekt mjerila za primanje potpore jamstva EU-a (EFSU).

 


Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.