Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Europski projekt WEDISTRICT– sustav centraliziranog grijanja ponovno postaje zeleni

Hrvatska kompanija Cirkularni Energetski Resursi (CER) dio je istraživačkog i inovacijskog projekta WEDISTRICT, koji je razvijen u sklopu europskog programa Horizon 2020.

Hrvatska kompanija Cirkularni Energetski Resursi (CER) dio je istraživačkog i inovacijskog projekta WEDISTRICT, koji je razvijen u sklopu europskog programa Horizon 2020. Projekt je pokrenulo 22 stručnjaka i inovatora iz 9 europskih zemalja  s ciljem dokazivanja da je moguće izgraditi centralizirane sustave grijanja i hlađenja koji se za vlastito funkcioniranje mogu u potpunosti oslanjati na obnovljive izvore energije.

Trenutačno, čak 80% grijanja i hlađenja u EU generira se korištenjem fosilnih goriva – ugljen, nafta ili plin.  Ti su isti sustavi odgovorni za čak polovicu potrošnje ukupno proizvedene energije u EU. Ako Europa želi postići svoj cilj energetske efikasnosti i do 2050. smanjiti emisije stakleničkih plinova za 80-95% u odnosu na razine iz 1990., ključno je da se za proizvodnju energije općenito, a za sustave centraliziranog grijanja i hlađenja pogotovo, počnu implementirati tehnologije koje koriste obnovljive izvore. Time bi se znatno smanjilo ispuštanje CO2 u atmosferu, a samim time i razine zagađenja zraka, minimizirala bi se ovisnost o fosilnim gorivima, smanjili troškovi proizvodnje energije i u konačnici pridonijelo bi se stvaranju cirkularne ekonomije i održivog razvoja.

Temeljne karakteristike projekta

WEDISTRICT projektom se sustavi centraliziranog grijanja i hlađenja predstavljaju kao integralne solucije koje koriste kombinaciju

 • OIE
 • skladištenja topline
 • recikliranja otpadne topline

i koje zadovoljavaju 100%-tnu potražnju za grijanjem i hlađenjem iz obnovljivih izvora. U tu se svrhu razvijaju  čisti, pametni i fleksibilni sustavi centraliziranog grijanja koji će biti implementirani u 4 različita demo postrojenja gdje će nova tehnologija zamijeniti postojeću, temeljenu na fosilnim gorivima. Svako će postrojenje optimalno integrirati dvije ili više novih tehnologija temeljenih na obnovljivim izvorima, ovisno o lokalnim mogućnostima i karakteristikama podneblja.

Postrojenja se nalaze u Španjolskoj, Poljskoj, Švedskoj i Rumunjskoj, gdje su klimatske prilike,  sustavi grijanja i hlađenja, kao i tradicija gradnje potpuno različiti. Implementirani sustavi i inovativna rješenja će se replicirati diljem Europe i šire, sukladno replikacijskim planovima izrađenim na projektu. Time će se pozitivni učinci naših rješenja višestruko multiplicirati.  Projekt je pokrenut u listopadu 2019. godine, a završava u ožujku 2023. godine.

Napredne tehnologije visoke učinkovitosti

U sklopu projekta razvijene su inovativne tehnologije koje u nekim slučajevima nude potpuno nova rješenja za sustave centraliziranog grijanja i hlađenja temeljene na OIE, dok u drugima nude prilagodbu postojećim sustavima naprednijim solucijama. Značajan iskorak učinjen je i u smislu digitalizacije, pa će ti sustavi biti upravljani putem naprednih rješenja kontrole i praćenja.

Postizanje 100% obnovljivog sustava centraliziranog grijanja i hlađenja unutar WEDISTRICT projekta temelji se na razvoju sljedećih znanstvenih i tehničkih preduvjeta:

 • Optimalna prilagodba postojećih tehnologija koje se temelje na geotermalnoj energiji, biomasi i energiji sunca
 • Razvoj sustava  “solarne hladnoće” koji energiju sunca pretvaraju u hladan zrak i hladnu vodu
 • Postizanje optimalne integracije skladištene topline za povećanje efikasnosti sustava
 • Razvijanje sistema ponovnog korištenja topline iz podatkovnih centara (data centre)
 • Uspješna integracija pametnih sustava informacijskih tehnologija i komunikacija
 • Razvoj alata otvorenog koda  koji će uz pomoć multidisciplinarnih kriterija pomoći u donošenju odluka za realizaciju studija izvedivosti novih sustava integracije OIE
 • Demonstracija i validacija kroz četiri realna primjera u različitim dijelovima Europe
 • Uspješno dokazivanje primjenjivosti putem virtualnih demonstracija projekta za sustave pametnih gradova
 • Dokazivanje rentabilnosti projekta i razvoj modela održive ekonomije

Četiri realna postrojenja

Validacija učinkovitosti projekta provodi se kroz razvoj četiri stvarna sustava centraliziranog grijanja i hlađenja. Lokacije i sami sustavi odabrani su na način da se međusobno potpuno razlikuju, bilo po zahtjevima same gradnje, bilo po klimatskim prilikama podneblja u kojem se nalaze, pa će po uspješnom završetku projekta omogućiti veću širinu primjene i replikaciju na što veći broj lokacija diljem Europe, a i šire, što je i osnovni cilj projekta.

Prikaz implementacije tehnologija na 4 demo postrojenja diljem Europe

                            

Veliki uspjeh hrvatske kompanije na čak dva demo postrojenja

Cirkularni Energetski Resursi (CER) hrvatska je kompanija sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju i implementaciji tehnologije koja se temelji na energetskim resursima koji su cirkularni, dakle koji se redovito obnavljaju i osiguravaju održivi razvoj i ekološki čistu budućnost.

Kompanija, u zajednici s međunarodnim partnerima, već više od 20 godina razvija i implementira projekte obnovljivih izvora energije, gdje se posebno ističu tehnologije i rješenja za korištenje biomase i otpada u svrhu proizvodnje električne energije i topline.

Upravo je zahvaljujući tom iskustvu i mnogobrojnim uspješno realiziranim projektima CER postao dio projekta WEDISTRICT i daje svoj značajan doprinos za njegov konačan, uspješan ishod.

Bierutów, Poljska – rješenje za toplanu na biomasu koje će pokrivati potrebe cijeloga grada

Bierutów je grad u Poljskoj koji je odabran za zamjenu starog sustava centraliziranog grijanja na ugljen novim sustavom na biomasu.

Više od 90% opskrbe energije u Poljskoj temelji se na fosilnim gorivima te je takav slučaj i u Bierutówu, gradu od 4 747 stanovnika. Uspješna komunikacija CERovog tima prema lokalnoj zajednici Bierutówa je dovela do toga da su naša rješenja izvrsno prihvaćena među lokalnim stanovništvom. Time se postiglo uspješno uključivanje svih sudionika u proces osiguranja proizvodnje čiste toplinske i električne energije.

CER je razvio rješenje i upravo je u procesu njegove implementacije, gdje se postojeći kotlovi na ugljen zamjenjuju onima na biomasu. Uz to, unutar postrojenja biti će implementirani i solarni paneli i ostale tehnologije na OIE, koji će zajednički tvoriti pametni energetski sustav (smart energy system). 

Alcalá de Henares, Španjolska – pokusni laboratorij centraliziranog grijanja i hlađenja

Centar za istraživanje i razvoj globalno poznate energetske kompanije, postat će jedan od glavnih “laboratorija solarnog centraliziranog grijana i hlađenja” u Europi. Radi se na razvoju i implementaciji jedinstvenog sustava koji će integrirati tri različite tehnologije za prikupljanje toplinske energije sunca, u kombinaciji s jednim kotlom na biomasu i inovativnim rashladnim sustavima na obnovljive izvore.

Za ovu je lokaciju CER razvio potpuno inovativno rješenje. Novi dizajn s vertikalnim dijelom za zračenje kao i vertikalnim protupožarnim cijevima u izmjenjivačima će značajno doprinijeti smanjenju prljavštine i povećanju efikasnosti. Novi uređaji za komprimiranje zraka će doprinijeti održavanju površine izmjenjivača čistima. Novi recirkulacijski sustav će kontrolirati temperature izgaranja i smanjiti emisije čime se značajno povećava utjecaj dekarbonizacije u odnosu na postojeća rješenja.

U oba navedena slučaja izazov CERa bit će zadovoljiti potrebe krajnjih korisnika demonstrirajući istovremeno ekonomske prednosti te energetske i okolišne pozitivne učinke novih sustava. Bit će to izvrstan primjer kako se inovativnim pristupom može potaknuti prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore, smanjujući time zagađenje zraka i doprinoseći dobrobiti lokalnog stanovništva.

Ponosni smo da je jedna hrvatska kompanija na čelu takve značajne tranzicije u Europi i nadamo se da će po uspješnom završetku projekta isto rješenje naći primjenu na mnoge druge sustave diljem kontinenta, a i šire.

Više informacija o kompaniji možete pronaći na www.energycer.com.

Pročitajte još:

Ekonomija

Hrvatski inovatori ostvarili su sjajne rezultate u svim kategorijama, te su nagrađeni s 4 zlatne, 3 srebrnih i 4 brončane nagrade.

Novosti

NutriS će primjenom rješenja SAP Business ByDesign pojednostaviti i automatizirati ključne procese, ostvariti bolji pregled u sljedivost proizvodnje i ključne pokazatelje poslovanja, te omogućiti...

Financije

Croatia osiguranje, tržišni i digitalni lider na području osiguranja koji posluje u okviru Adris Grupe, nastavlja razvijati napredna digitalna rješenja i inovacije, ovoga puta...

Poduzeća

U Sesvetama, na adresi Kobiljačka cesta 54, otvorena je nova, moderna trgovina pa tako Lidl trenutno broji 103 trgovine u Hrvatskoj.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.