Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Evo kako Amerikanci planiraju smanjiti nezaposlenost

Američka središnja banka Federalne rezerve (Fed) objavila je da će poduzeti korake bez presedana kako bi ojačala gospodarstvo, navodeći kako će nastaviti poticati gospodarstvo.

Američka središnja banka Federalne rezerve (Fed) objavila je da će poduzeti korake bez presedana kako bi ojačala gospodarstvo, navodeći kako će nastaviti poticati gospodarstvo.

Fed planira zadržavati ključnu kratkoročnu kamatnu stopu blizu nule, sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na 6.5 posto ili stopa inflacije dostigne 2.5 posto, izvješćuju američki mediji. To je povijesni korak jer su po prvi puta izrijekom navedeni ciljevi Fed-a za gospodarstvo i kako će banka reagirati na promijenjene ekonomske uvjete, ističe u izvješću The Washington Post. Fed je najavio da će mjesečno početi kupovati 45 milijardi dolara obveznica ministarstva financija, povrh sadašnjih 40 milijuna dolara kupnje hipotekarnih obveznica. Te politike trebaju pomoći gospodarstvu za koje Fed kaže da skromno raste sa 7,7 posto nezaposlenih u studenome.

Dionice i prinosi na obveznicama su porasli nakon što je u srijedu objavljeno priopćenje Fed-a, nakon završnog sastanka njegovog političkog odbora u ovoj godini. Indeks Dow Jones malo se mijenjao od početka trgovanja, da bi ubrzo nakon objave Fed-ove vijesti skočio 69 bodova. Prinos na 10-godišnjoj obveznici ministarstva financija porastao je na 1.69 posto, sa 1.65 posto jer su investitori prodavali to sigurno ulaganje i preselili novac u dionice.

Fed će nastaviti s kupnjom obveznica

Fed agresivno nastoji dodati snage gospodarstvu, rekao je Jim O’Sullivan, glavni ekonomist financijske tvrtke High Frequency Economics. Fed je kazao da će se usmjeravati novac u dugoročne obveznice ministarstva financija kako bi zamijenio program kupnje obveznica. Novom kupnjom proširit će svoj investicijski portfelj, koji je dosegnuo gotovo 3000 milijardi dolara. Središnja banka će nastaviti s kupnjom 40 milijarda dolara mjesečno hipotekarnih obveznica. Sve u svemu, Fed-ove mjesečne kupovine obveznica ostat će 85 milijarda dolari. Ta je politika usmjerena dodatnom smanjenju već rekordno niskih dugoročnih stopa, te poticanju zaduživanja i ubrzanju rasta.

Fed je kazao da će se nastaviti s kupnjom obveznica sve dok se tržište rada bitno ne poboljša. Objasnio je da može nastaviti s agresivnim programima poticanja gospodarstva jer inflacija ostaje ispod ciljane razine. Fed je također zadržao svoju referentnu kratkoročnu kamatnu stope na rekordno niskoj razini blizu nule, gdje je u posljednje četiri godine. Fed je u srijedu izjavio da će povezati sve buduće promjene stopa sa smanjivanjem nezaposlenosti, sve dok se očekuje da inflacija ostane ispod 2,5 posto.

Niske kamatne stope do sredine 2013.

Prije srijede, Fed je rekao da planira zadržati kamatne stope niskima barem do sredine 2015. Izjava Federalnog odbora za otvoreno tržište, odobrena je s 11-1 glasova. Jeffrey Lacker, predsjednik podružnice Fed-a u Richmondu, imao je suprotno mišljenje po osmi put ove godine. Sastanak je održan u pozadini prijeteće “fiskalne litice”, oštrog povećanja poreza i proračunskih rezova koji će pogoditi američko gospodarstvo u siječnju, ako Kongres i predsjednik Barack Obama ovoga mjeseca ne postignu dogovor da to spriječe.

Guverner Ben Bernanke je upozorio da napori Fed-a neće moći spasiti gospodarstvo ako proračunski pregovori propadnu, a zemlja ode preko fiskalne litice. Strah od fiskalne litice natjerao je neke američke tvrtke da odgode širenje, investiranje i zapošljavanje. Proizvodnja je pala. Potrošači su smanjili potrošnju. Nezaposlenost ostaje povišena. Ako viši porezi i smanjenja u državnoj potrošnji potraju tijekom većeg dijela 2013., većina stručnjaka predviđa da će američko gospodarstvo potonuti u drugu recesiju.

Poslovni-savjetnik.com/Hina


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.