Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Evo na koji način se može pokrenuti građevinski sektor i gospodarstvo

Najveći dio svih građevinskih aktivnosti u budućnosti će se odnositi na energetsku obnovu starih zgrada i na gradnju novih niskoenergetskih objekata, što je prilika da se izlaz iz krize nađe u poslovima rekonstrukcija objekata s ciljem podizanja energetske učinkovitosti. Više od 80 posto građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti.

Ulaganje u energetsku obnovu zgrada, gradnja suvremenih niskoenergetskih zgrada i primjena novih tehnologija mogu pokrenuti značajne investicije u građevinskom sektoru koje su nužne za njegov oporavak, istaknuto je na današnjem okruglom stolu o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu koji je organizirala Hrvatska obrtnička komora (HOK).

Predsjednik Ceha graditeljstva HOK-a Karlo Kabelka istaknuo je kako će se najveći dio svih građevinskih aktivnosti u budućnosti odnositi na energetsku obnovu starih zgrada i na gradnju novih niskoenergetskih objekata.

Te aktivnosti doprinijet će pokretanju gospodarstva, posebice u sektoru graditeljstva, kojem je to prilika da izlaz iz krize nađe u poslovima rekonstrukcija objekata s ciljem podizanja energetske učinkovitosti, kazao je Kabelka napominjući kako tu svoju šansu za poslove mogu naći i obrtnici koji se moraju kontinuirano educirati na tom području.

Irena Križ Šelendić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja također je istaknula kako će se energetskom obnovom zgrada pokrenuti investicijski ciklus i oživjeti građevinski sektor.

Na skupu je upozoreno kako više od 80 posto građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti, a efikasno korištenje energije podrazumijeva primjenu energetski efikasnih materijala, uređaja, sustava i tehnologija s ciljem smanjenja utroška energije uz postizanje istog efekta – toplinskog, rashladnog itd.

Rečeno je i kako je potencijal energetskih ušteda u zgradarstvu velik jer zgrade sudjeluju sa 42,3 posto u ukupnoj potrošnji energije, a u onima građenim prije 1987. godine za grijanje se po četvornom metru troši 200 do 250 kilovatsati energije. Cilj je smanjiti potrošnju na 50 do 80 kilovatsati


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.