Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Evo na koji način se može pokrenuti građevinski sektor i gospodarstvo

Najveći dio svih građevinskih aktivnosti u budućnosti će se odnositi na energetsku obnovu starih zgrada i na gradnju novih niskoenergetskih objekata, što je prilika da se izlaz iz krize nađe u poslovima rekonstrukcija objekata s ciljem podizanja energetske učinkovitosti. Više od 80 posto građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti.

Ulaganje u energetsku obnovu zgrada, gradnja suvremenih niskoenergetskih zgrada i primjena novih tehnologija mogu pokrenuti značajne investicije u građevinskom sektoru koje su nužne za njegov oporavak, istaknuto je na današnjem okruglom stolu o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu koji je organizirala Hrvatska obrtnička komora (HOK).

Predsjednik Ceha graditeljstva HOK-a Karlo Kabelka istaknuo je kako će se najveći dio svih građevinskih aktivnosti u budućnosti odnositi na energetsku obnovu starih zgrada i na gradnju novih niskoenergetskih objekata.

Te aktivnosti doprinijet će pokretanju gospodarstva, posebice u sektoru graditeljstva, kojem je to prilika da izlaz iz krize nađe u poslovima rekonstrukcija objekata s ciljem podizanja energetske učinkovitosti, kazao je Kabelka napominjući kako tu svoju šansu za poslove mogu naći i obrtnici koji se moraju kontinuirano educirati na tom području.

Irena Križ Šelendić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja također je istaknula kako će se energetskom obnovom zgrada pokrenuti investicijski ciklus i oživjeti građevinski sektor.

Na skupu je upozoreno kako više od 80 posto građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti, a efikasno korištenje energije podrazumijeva primjenu energetski efikasnih materijala, uređaja, sustava i tehnologija s ciljem smanjenja utroška energije uz postizanje istog efekta – toplinskog, rashladnog itd.

Rečeno je i kako je potencijal energetskih ušteda u zgradarstvu velik jer zgrade sudjeluju sa 42,3 posto u ukupnoj potrošnji energije, a u onima građenim prije 1987. godine za grijanje se po četvornom metru troši 200 do 250 kilovatsati energije. Cilj je smanjiti potrošnju na 50 do 80 kilovatsati


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.