Evo novih Mrsićevih mjera za zapošljavanje! Primjena počinje od 8. studenog

Evo novih Mrsićevih mjera za zapošljavanje! Primjena počinje od 8. studenog

Te mjere želimo osnažiti, kazao je Mrsić i najavio kako će se promjene primjenjivati od 8. studenog.

Razmišljalo se o povećanju naknade od 1.600 kuna za rad bez zasnivanja radnog odnosa, no odlučeno je, kaže Mrsić, da umjesto toga HZZ snosi troškove zdravstvenog osiguranja za te osobe, umjesto poslodavca, kao što je bilo do sada.

Novim se mjerama mijenjaju i uvjeti vezani za uključivanje u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, pa nezaposleni koji imaju više od godinu dana staža, ali ne u zanimanju za koje su se školovali, mogu aplicirati za pripravnički staž, a staž je za pojedina zanimanja produljen na 36 mjeseci, ovisno o tome koliko traje za pojedino zanimanje.

Nezaposlenima koji odluče pokrenuti svoj posao omogućit će se da tu svoju ideju realiziraju u što kraćem roku, a ukinuto je ograničenje u odnosu na vrstu djelatnosti koju će osoba obavljati te prethodno poduzetničko iskustvo.

Vezano za potpore za očuvanje radnih mjesta u većoj će se mjeri sufinancirati obrazovanje zaposlenih u uvjetima tehnoloških i organizacijskih promjena, a Mrsić kaže kako će tvrtki koja zaposli radnika koji je proglašen tehnološkim viškom HZZ će sufinancirati 50 posto plaće dvije godine.

Mrsić je izrazio zadovoljstvo rezultatima vezanim uz sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi navodeći kako je u razdoblju od 18. lipnja do 31. listopada prodano 328.460 vrijednosnih kupona za sezonski rad u poljoprivredi. U istom razdoblju kupljeno je 62.252 knjižica, dakle toliki broj osoba je radio, a na ime doprinosa prikupljeno je 6,59 milijuna kuna.

Ove godine za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurano je 378 milijuna kuna, a nadam se da će za sljedeću godinu biti osigurano isto ili više, kazao je Mrsić. Na pitanje kakve su njegove projekcije za godinu dana, kako bi se mogao kretati broj nezaposlenih, ministar je rekao kako je davati projekcije vrlo nezahvalno te kako ne može govoriti o konkretnim brojevima.

Cilj je preokrenuti trend – da se počne otvarati više radnih mjesta nego što ih se zatvara. U posljednjih četiri do pet godina više se radnih mjesta gubi nego ih se otvara i cilj je taj trend preokrenuti, kazao je. Ravnateljica HZZ-a, koji obilježava 106. godina rada, Ankica Paun Jarallah istaknula je kako je u prvih deset mjeseci sa Zavoda zaposleno 157.202 osobe, što je 5,2 posto više nego u istom razdoblju lani, a na sezonskim je poslovima zaposleno nešto više od 38 tisuća osoba.

Hina

Podijeli

Odgovori

Top