Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Evo što je sve potrebno za rad u Njemačkoj

Zanima vas sezonski rad u Njemačkoj? Koje uvjete morate ispunjavati? Kome se obratiti? Sazanali smo za vas sve informacije o mogućnostima sezonskog zapošljavanja u SR Njemačkoj.

Njemacka

U proteklih nekoliko mjeseci vlada veliki interes za radom u Njemačkoj. Gotovo svaki dan gužva je pred veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke čeka se u redu kako bi se predao zahtjev za radnu dozvolu u Njemačkoj. Provjerili smo koji su to dokumenti potrebni i kontaktirali Hrvatski zavod za zapošljavanje. Od 2009. do danas broj se svake godine povećava 15 posto. Trećina zahtjeva odnosi se na sezonske poslove. Druga trećina odnosi se na detaširane radnike, većinom građevinske koji rade za hrvatske tvrtke u Njemačkoj. Ostali individualno odlaze. Zanimanja su različita, pravila nema, dolaze iz svih profesija. Riječ je većinom o pomoćnom osoblju za bolnice, a jedan broj stručnjaka odnosi se na industriju i gospodarstvo.

Zapošljavanje sezonske radne snage u SR Njemačkoj

Kad govorimo o zakonom i pravnim propisima određenom sezonskom radu u inozemstvu, jedina zemlja s kojom je Hrvatska uspjela ostvariti takav odnos jest Njemačka. Sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj ima prilično dugu tradiciju i zasniva se na Sporazumu o postupku zapošljavanja hrvatskih državljana u SR Njemačkoj sklopljenom između Republike Hrvatske i SR Njemačke kojim su uređena prava boravka i rada hrvatskih radnika u Njemačkoj.

Poslovi koji se nude sezonskim radnicima u SR Njemačkoj:

Poljoprivreda

Sadnja

Ratarstvo

Vrtlarstvo

Vinogradarstvo

Šumsko gospodarstvo

Prerada voća i povrća

Piljenje, struganje i impregnacija drveta

Hotelijerstvo i ugostiteljstvo

Područje zabave

Trajanje zaposlenja:

U kalendarskoj godini radnici mogu sezonski raditi najdulje šest mjeseci. Izuzetak su sezonski radnici koji se zapošljavaju u zabavnoj djelatnosti i mogu raditi do devet mjeseci.  Način zapošljavanja na sezonskim poslovima. Već godinama njemački poslodavci zapošljavaju iste sezonske radnike. Poslodavci su njima zadovoljni i radne ugovore sklapaju s istom osobom. Međutim, u određenim razdobljima u godini postoji potražnja za novim radnicima.

Zainteresirani kandidati popunjavaju obrazac prijave koji je potrebno dostaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnoj službi/ispostavi prema mjestu prebivališta, savjetniku zaduženom za zapošljavanje u inozemstvu (informacija o savjetniku može se dobiti na info-pultu područne službe/ispostave).

Za sezonsko zapošljavanje ne raspisuje se natječaj, već je postupak slijedeći: ako Hrvatskom zavodu za zapošljavanje pristigne ponuda za zapošljavanje od Savezne agencije za rad SR Njemačke, uz pristanak kandidata koji zadovoljava uvjete postavljene u ponudi, obrazac prijave dostavlja se Njemačkom Središnjem uredu za zapošljavanje u inozemstvu.

U daljnjem postupku selekcije kandidata poslodavac odlučuje kome će od kandidata ponuditi ugovor, o čemu kandidati budu obaviješteni od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

U finalnoj fazi ugovori iz Njemačkog Središnjeg ureda za zapošljavanje u inozemstvu pristižu u Hrvatski zavod za zapošljavanje, te se u Područnim službama uručuju osobno nositelju ugovora, uz obvezno predočenje putne isprave s navedenim prebivalištem na području Republike Hrvatske.

Veleposlanstvo SR Njemačke temeljem tog ugovora izdaje ulaznu radnu vizu za SR Njemačku.

Prosječna zarada sezonskih radnika:

Cijena satnice ovisi o području Njemačke u kojem osoba radi, kao i o vrsti posla koji obavlja. Bruto iznos plaće propisan je po satu i prigodom sklapanja ugovora provjerava ga njemački Ured za rad.

Socijalna prava sezonskih radnika:

Hrvatski sezonski radnici koji rade na području Njemačke u razdoblju do šest mjeseci osigurani su u sustavu njemačkoga socijalnog osiguranja (bolesničko, invalidsko, te osiguranje od nesretnog slučaja na radu). Poslodavac je u slučaju bolesti dužan radnika osigurati kod privatnih bolesničkih osiguranja. U suprotnom, poslodavac snosi puni financijski rizik u slučaju bolesti ili nesreće na poslu.

Koje uvjete smještaja trebaju osigurati poslodavci:

Poslodavac je dužan radnicima osigurati pristojan smještaj, kao i mogućnost korištenja sanitarne prostorije i mjesta kuhanja. Smještaj u šatorima i vozilima za stanovanje nije dopušten, osim u izuzetnim situacijama. Smještaj u prikolicama/vozilima za stanovanje, dopušten je samo na području sajmišne prodaje zbog neprestanog putvanja od jednoga do drugog mjesta.

Nakon dolaska na rad poslodavac je dužan poduzeti sljedeće korake: 

Prijaviti boravak radnika nadležnom uredu u mjestu rada

Ishoditi radnu dozvolu u njemačkom područnom uredu za rad,

Odgovornom uredu za financije predočiti potvrdu o ograničenoj obvezi plaćanja poreza sezonskih radnika,

Kod odgovarajućeg bolesničkog osiguranja ishoditi broj osiguranja i iskaznicu socijalnog osiguranja radnika.

Što poslodavac ne smije činiti:

Poslodavac nema pravo zadržati sezonskog radnika na radu dulje od šest mjeseci godišnje. Svaki takav produženi boravak rad je bez radne dozvole i ne podliježe obvezama određenim međudržavnim sporazumom. Sezonski i pomoćni radnici na poljoprivrednim imanjima ne smiju obavljati druge djelatnosti na istim imanjima poput poslova tokara, zidara, soboslikara i sl.

U slučaju neizvršenja ugovorom dogovorenih uvjeta, kao i isplate plaće, radnik se mora obvezno još za trajanja svojeg boravka u Njemačkoj obratiti područnom uredu za rad u Njemačkoj, ili pismenim putem područnoj ili Središnjoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tko se može u SR Njemačkoj zaposliti kao sezonski radnik:

Hrvatski državljanin s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Radnik ne smije biti mlađi od 18 godina, a poželjno je i da ne bude stariji od 45 godina

Mora biti zdrav i sposoban za rad.

Vrlo često poslodavac zahtijeva i iskustvo u djelatnosti (najčešće u poljoprivredi i ugostiteljstvu).

Radni uvjeti:

Radnik mora raditi najmanje 30 sati tjedno.

Ne smije biti zaposlen pod nepovoljnijim radnim uvjetima ili biti manje plaćen od njemačkog radnika na istim poslovima.

Od radnika se očekuje poštivanje svih ugovorom dogovorenih obveza.

Poželjno znanje njemačkog jezika:

Poželjno je znanje njemačkog jezika u svim djelatnostima. U slučaju da poslodavac zahtijeva znanje njemačkog jezika, o tome će se radnika unaprijed obavijestiti.

Poslodavci se obraćaju:

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) der Bundesagentur für Arbeit, Team 412, 53107 Bonn, Telefon: ++ 49 (0) 228-713-1329, Telefax : ++49 (0) 228-620-3233, E-Mail: [email protected]


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.