Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Evo tko u Hrvatskoj drži pod kontrolom mjesečne izdatke i troškove

Da građani Hrvatske vješto upravljaju novcem pokazuje podatak prema kojem 77 posto tvrdi da u svakom trenutku znaju sve detalje svoje financijske situacije, dok ih oko 45 posto kaže da nikada ne troši više no što prethodno planira

Da građani Hrvatske vješto upravljaju novcem pokazuje podatak prema kojem 77 posto tvrdi da u svakom trenutku znaju sve detalje svoje financijske situacije, dok ih oko 45 posto kaže da nikada ne troši više no što prethodno planira

Tri četvrtine građana Hrvatske drži pod kontrolom mjesečne izdatke i troškove, pokazuju rezultati istraživanja o navikama potrošnje koje je agencija IMAS provela za potrebe Erste grupe na uzorku od 500 ispitanika.

Najviše građana koji troškove drže pod kontrolom u dobi je iznad 50 godina i takvih je 86 posto. Po tome je Hrvatska u vrhu među zemljama srednje i istočne Europe. Slijede Nijemci, Mađari, Poljaci, Crnogorci itd., navode iz Erste banke u priopćenju o rezultatima istraživanja.

Da građani Hrvatske vješto upravljaju novcem pokazuje podatak prema kojem 77 posto tvrdi da u svakom trenutku znaju sve detalje svoje financijske situacije, dok ih oko 45 posto kaže da nikada ne troši više no što prethodno planira.

Istraživanje je pokazalo da za 43 posto anketiranih kupnja pričinjava manje zadovoljstva nego prošlih godina, a pritom je nešto veći postotak žena u odnosu na muškarce.

Iako je istraživanje pokazalo da 44 posto građana Hrvatske kupuje u diskontima, 26 posto ih je izjavilo da kada kupuju osnovne stvari poput odjeće i hrane, uopće ne moraju misliti o novcu, dok je 35 posto onih koji kažu da moraju.

Kad je riječ o većim predmetima kupnje, 48 posto anketiranih građana izjavljuje da uopće ne trebaju štedjeti ili posuđivati novac, a 19 posto da moraju.

Kada se općenito analizira stav prema dugu, 51 posto građana smatra da ulazak u dug mora biti dobro promišljen i utemeljen na dobrim razlozima. Tome u prilog ide i podatak da bi 49 posto građana uzelo kredit ili plaćalo u ratama prvenstveno radi kupnje stana ili kuće, 36 posto bi na kredit kupilo auto ili motocikl, a 28 posto radi kupnje zemljišta, navodi se u priopćenju.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.