Facebook zaposlio hakera koji je prvi probio zaštite na iPhoneu i PlayStationu 3!?

Facebook zaposlio hakera koji je prvi probio zaštite na iPhoneu i PlayStationu 3!?

Tehnološki svijet Georgea Hotza poznaje kao dječaka koji je prvi probio zaštitu na Appleovom iPhoneu i Sonyevom Playstationu 3. Sony ga je čak i tužio, a upravo je tom tužbom navukao gnjev hakera širom svijeta.

Za Hotza je svijet prvi puta čuo kada je kao sedamnaestogodišnjak 2007. godine uspio probiti zaštitu na iPhoneu, koji je bio programiran tako da ga mogu koristiti isključivo korisnici AT&T mreže. Nakon otključavanja iPhone se mogao koristiti u svim mrežama.

„Savršena“ Sonyeva zaštita trajala je sve dok Hotz nije uzeo stvar u svoje ruke. Pet tjedna bilo mu je dovoljno da probije ono što su u Sonyu stvarali vjerojatno puno duže.

– Playstation 3 dugo je bio na glasu kao neprobojna konzola, ali kao što vidite ništa nije neprobojno – izjavio je tada Hotz.

Prihvatio ponudu Facebooka

Hotz je nerijetko isticao kako se nakon probijanja jakih zaštita osjeća izuzetno moćno te da njegov cilj nije širenje piratstva. On vjerojatno u skoroj budućnosti neće napadati vodeću društvenu mrežu Facebook, jer kako piše TechUnwrapped, Hotz je prihvatio ponudu iz Facebooka i postao novi zaposlenik te kompanije. Obzirom da ovaj haker o Appleovim zaštitama zna vjerojatno koliko i oni sami, pretpostavlja se kako će njegov prvi zadatak biti rad na tajanstvenoj Facebook aplikaciji za iPad.

Hotzova sljedeća misija vjerojatno je bio iPad 2, no od hakiranja tog uređaja mladi će haker vjerojatno odustati jer je sada zaposlenik Facebooka pa stoga mora poštivati određena pravila.

Facebook voli hakere – sjećate li se priče o Chrisu Putnamu?

Da Facebook voli prigrliti hakere pokazala je naša priča o Chrisu Putnamu. 2005. godinu Facebookovi programeri zaduženi za zaštitu pamtit će kao jednu od najgorih. S druge strane monitora našlo im se tri golobrada hakera koji napadaju iz čiste dosade. Njihov virus širio se Facebookom brzinom svjetlosti, no Putnam je ubrzo uhvaćen. Umjesto u zatvoru završio je kao Facebookov zaposlenik.

Priču o Chrisu Putnamu pročitajte OVDJE.

Podijeli

Odgovori

Top