Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Fakultet strojarstva i brodogradnje novim će projektima crikveničkoj bolnici omogućiti uštedu primarne energije veću od 70%

Voditelj projekata, prof. dr. sc. Neven Duić, ističe kako more kao energetski izvor nudi brojne mogućnosti eksploatacije energije vjetra, valova, plime i oseke, topline i morskih struja.

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB), u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Thalassotherapijom Crikvenica – specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju, predstavio je projekte SEADRION i BLUE DEAL, kojima će crikvenička bolnica dobiti infrastrukturu potrebnu za korištenje obnovljivih izvora energije, što će znatno utjecati na očuvanje okoliša i uštedu primarne energije – veću od 70%.

Riječ je o ugradnji postrojenja dizalice topline voda-voda, koja će korištenjem mora grijati objekte, bazene, hidromasažne kade i sanitarnu vodu tijekom cijele godine, dok će se u drugoj fazi projekta ugraditi i solarni kolektori koji će grijati objekte crikveničke Thalassotherapije između svibnja i rujna. Novi sustav grijanja kompleksa gotovo će u potpunosti zamijeniti kotlovnicu, koja će se koristiti samo pri inicijalnom godišnjem punjenju bazena, što predstavlja značajni iskorak u iskorištavanja toplinskog potencijala mora.

Voditelj projekata, prof. dr. sc. Neven Duić, ističe kako more kao energetski izvor nudi brojne mogućnosti eksploatacije energije vjetra, valova, plime i oseke, topline i morskih struja. „More, kao veliki toplinski spremnik, omogućava izrazito efikasan način iskorištavanja toplinskog potencijala za potrebe grijanja i hlađenja korištenjem dizalica topline morska voda-voda. Takvi sustavi mogu se efikasno koristiti i u manjim objektima, kao što su kućanstva, ali i u većima, kao što su hoteli ili bolnice “, objasnio je stručnjak uvršten na listu 1% najboljih svjetskih znanstvenika iz područja energetike.

Interreg Medirerranean BLUE DEAL (Blue Energy Deployment Alliance) europski je projekt, sufinanciran od Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenata pretpristupne pomoći, za kapitalizaciju Plave energije u kojem sudjeluje 12 partnera iz 6 zemalja Sredozemlja, dok je Fakultet strojarstva i brodogradnje važan znanstveni predstavnik – jedini iz Hrvatske. „Veliko je priznanje i čast biti jedan od glavnih partnera ovako važnog projekta, koji znatno pridonosi razvoju održive energetike u korištenju mora i prirodnih resursa za očuvanje okoliša i planete“, zaključio je dr. sc. Hrvoje Mikulčić, istraživač na spomenutom projektu.

Uz dizalice topline voda-voda, koje već koriste mnogi veliki sustavi duž jadranske obale; Knežev dvor u Dubrovniku, Marina Kaštela, hotel Le Méridien Lav u Splitu, hotel Falkensteiner u Zadru, Thalassotherapia Opatija, bolnica u Rovinju te hotel Parentium u Poreču, uskoro i crikvenički kompleks, komercijalno najveći potencijal za iskorištavanje Plave energije imaju pučinske vjetroelektrane, za koje je područje sjevernog Jadrana vrlo atraktivna lokacija zbog relativno plitkog mora i povoljnog položaja, zaključeno je na konferenciji. Izgradnjom takvih pogona, zbog visoke razine tehnološke spremnosti i potencijala proizvodnje električne energije, Hrvatska više ne bi imala potrebu uvoziti, već bi postala izvoznik električne energije.

Pročitajte još:

Novosti

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila program energetske obnove zgrada javnog sektora kojim je predviđeno da se u 2014. i 2015. godini obnovi oko...

Energetika

Građani i poslovni subjekti često nepotrebno troše energiju jer ne znaju koji aparati ili rasvjetna tijela koriste najviše električne energije.

Novosti

Poput havajske košulje i bikinija, 'klimatizirani sako' komad je ljetne odjeće u Japanu gdje se stanovništvo pokušava rashladiti ne trošeći previše energije. 'Klimatiziran sako'...

Novosti

Ovoga ljeta Japanom će ponovno vladati "Super Cool Biz", pravilnik o oblačenju kojega je 2005. godine uveo tadašnji ministar zaštite okoliša, Yuriko Koike, kao...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.