Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Fed diktira cijenu dionica, ulagači se nadaju labavoj monetarnoj politici

Uspon cijena dionica temelji se na nadi da će čelnici Feda produžiti program prodaje kratkoročnih, a kupnje dugoročnih državnih obveznica. Time bi se podržala niska razina kamatnih stopa, što bi potaknulo kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

Uspon cijena dionica temelji se na nadi da će čelnici Feda produžiti program prodaje kratkoročnih, a kupnje dugoročnih državnih obveznica. Time bi se podržala niska razina kamatnih stopa, što bi potaknulo kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica osjetno porasle jer se ulagači nadaju da će američka središnja banka nastaviti voditi labavu monetarnu politiku.

Dow Jones indeks ojačao je 95 bodova, ili 0,75 posto, na 12.837 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,98 posto, na 1.357 bodova, a Nasdaq indeks 1,19 posto, na 2.929 bodova.

Uspon cijena dionica isključivo se temelji na nadi da će u srijedu, zadnjeg dana dvodnevne sjednice, čelnici Feda produžiti program prodaje kratkoročnih, a kupnje dugoročnih državnih obveznica, koji istječe krajem lipnja.

Tom tzv. ‘Operacijom Twist’ podržala bi se niska razina kamatnih stopa, što bi potaknulo kreditiranje, a time i rast gospodarstva. No, ako Fed to ne učini, cijene bi dionica već u srijedu mogle pasti.

„Ulagači predviđaju odgovor Feda na usporavanje rasta američkog gospodarstva, pa kupuju dionice. No, prijeti rizik od razočaranja“, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu ING Investment Management.

Ulagači pažljivo prate i razvoj situacije u Europi. Oštar pad ZEW indeksa poslovnog raspoloženja u Njemačkoj i zabrinjavajuće visoki prinosi na španjolske obveznice mogli bi, nadaju se ulagači, natjerati europske vlasti na uvođenje novih mjera za suzbijanje dužničke krize.

Britanski mediji pišu da bi Njemačka mogla pristati da se sredstvima iz dvaju europskih fondova za financijsku stabilizaciju počnu kupovati obveznice prezaduženih članica eurozone, kao što su Italija i Španjolska.

Dužnosnik njemačke vlade kazao je Reutersu da na summitu skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava nije bilo riječi o tome, no nada uvijek postoji.

„Cijene su dionica porasle na temelju toga i u očekivanju odluke Feda. Bila bi to darežljiva pomoć tržištu, a u srijedu ćemo vidjeti što će Fed učiniti i što će proizaći iz tih špekulacija o uporabi europskih fondova“, kaže Peter Boockvar, strateg u tvrtki Miller Tabak & Co.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,7 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 7,8 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,73 posto, na 5.586 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,84 posto, na 6.363 boda, a pariški CAC 1,69 posto, na 3.117 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.