Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Fed otkupljuje obveznice s hipotekarnim jamstvima za poticanje rasta

Američka središnja banka će s politikom otkupa obveznica, poznatom kao “kvantitativno ublažavanje” ili skraćeno QE3, početi već od petka uz izraženo očekivanje da će do kraja rujna otkupiti 23 milijarde dolara, a potom će objaviti planove za listopad kao dio novog procesa u kojem će procjenjivati snagu gospodarstva u idućim mjesecima i utvrđivati prioritete svoje politike.

Američka središnja banka će s politikom otkupa obveznica, poznatom kao "kvantitativno ublažavanje" ili skraćeno QE3, početi već od petka uz izraženo očekivanje da će do kraja rujna otkupiti 23 milijarde dolara, a potom će objaviti planove za listopad kao dio novog procesa u kojem će procjenjivati snagu gospodarstva u idućim mjesecima i utvrđivati prioritete svoje politike.

Američka središnja banka – Federalne rezerve (Fed) u četvrtak je objavila pokretanje nove runde gospodarskih poticaja u okviru koje će mjesečno otkupljivati 40 milijardi dolara vrijednosnica s hipotekarnim jamstvima, i potencijalno primjeniti druge nove politike, kako bi potakla rast i pridonijela smanjenju nezaposlenosti, izvijestili su američki mediji.

Fed je najavio da će s politikom otkupa obveznica, poznatom kao “kvantitativno ublažavanje” ili skraćeno QE3, početi već od petka uz izraženo očekivanje da će do kraja rujna otkupiti 23 milijarde dolara, a potom će objaviti planove za listopad kao dio novog procesa u kojem će procjenjivati snagu gospodarstva u idućim mjesecima i utvrđivati prioritete svoje politike.

The Wall Street Journal ističe kako će za razliku od prve dvije runde kvantitativnog ublažavanja, Fed ovoga puta otkupljivati vrijednosnice s hipotekarnim jamstvima.

U priopćenju nakon sastanka svog upravnog odbora, Fed je također najavio kako očekuje da će zadržati svoje kamatne stope na “iznimno niskoj razini” do sredine 2015. godine, produljivši istovjetnu prognozu iz siječnja za pola godine.

U priopćenju se kaže da se gospodarstvo nastavilo širiti “umjerenim tempom”, ali kako je upravni odbor Fed-a “zabrinut da, bez daljnje prilagodbe politike, ekonomski rast može biti nedovoljno jak da generira stalno poboljšanje uvjeta na tržištu rada”.

Glavni cilj Američke središnje banke je smanjiti kamatne stope i to posebno kamate na hipotekarne kredite. Držeći kamate nisko, Fed se nada da će potaknuti više potrošnje i u konačnici, više zapošljavanja, komentira CNNMoney.

Prihvaćena bi politika “trebala vršiti pritisak na smanjivanje dugoročnih kamatnih stopa, podržati hipotekarna tržišta i pomoći da širi financijski uvjeti budu prilagodljiviji”, dodaje se u priopćenju Fed-ova Odbora za otvoreno tržište (FOMC).

U međuvremenu, Fed će nastaviti svoju postojeću politiku poznatu kao “Operacija Twist”. Zajedno će ta dva programa bilanci Fed-a svakoga mjeseca dodati 85 milijardi dolara u dugoročnim obveznicama.

Fed nastoji stimulirati američko gospodarstvo već dulje od tri godine, a iscrpio je svoje uobičajene alate držeći referentne kamatne stope blizu nule od kraja 2008. Kvantitativno ublažavanje je nekonvencionalna metoda kojom pokušava dodatno smanjiti kamatne stope.

Međutim, u središnjoj banci nisu zadovoljni s obzirom da je stopa nezaposlenosti ostala iznad 8 posto.

Skala nove runde poticaja Fed-a znatno je manja od prethodnih rundi otkupa imovine, tijekom kojih je mjesečno otkupljeno oko 100 milijardi dolara vrijednosnica, no sada je plan otkupa podložan prilagodbama, što ranije nije bio slučaj. Nova kupnja bit će prvi puta u više dvije godine da Fed povećava svoju bilancu hipotekarnih obveznica, što odražava stajalište središnje banke da tržište nekretnina i dalje treba pomoć, te da niže kamatne stope na hipotekarne kredite mogu donijeti znatnu korist širem gospodarstvu, ocjenjuje The New York Times.

Na Wall Streetu su trgovci pozdravili poteze središnjih bankara. Indeks Standard & Poor’s 500 rastao je za 18,54 bodova ili 1,3 posto, na 1,455.10 bodova u poslijepodnevnom trgovanju, a očekuje se i daljnji rast kako investitori budu imali više vremena analizirati vijest, navodi list.

Plan Fed-a otišao je dalje od onoga što su mnogi ulagači očekivali jer je otvoren za prilagodbe i nije vremenski ograničen. No, dionice su u porastu u posljednjih nekoliko tjedana, dijelom i zbog očekivanju da će Fed poduzeti dodatne mjere za potporu gospodarstvu.

“Nije bilo mnogo više opcija prilagodbe koje je Fed mogao primjeniti”, izjavio je za NY Times Dan Greenhaus, glavni globalni strateg u brokerskoj kući BTIG.

Od 12 članova FOMC-a s pravom glasa, samo se predsjednik Fed-ove regionalne podružnice u Richmondu, Jeffrey Lacker, protivio odluci donesenoj u četvrtak. Lacker, koji je bio protiv prognoze za 2015. godinu i protiv QE3, ostao je u manjini na svim sastancima FOMC-a od siječnja ove godine, dodaje CNNMoney.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.