FedEx gubitnik na Wall Streetu, dionica Applea najviša u povijesti – iznad 700 dolara

FedEx gubitnik na Wall Streetu, dionica Applea najviša u povijesti – iznad 700 dolara

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon što su prošloga tjedna cijene dionica dosegnule najviše razine u gotovo pet godina.

Dow Jones indeks ojačao je 11 bodova, ili 0,09 posto, na 13.564 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 posto, na 1.459 bodova, a Nasdaq indeks 0,03 posto, na 3.177 bodova.

Prošloga je petka, dan nakon što je američka središnja banka dodatno olabavila monetarnu politiku, S&P 500 indeks dosegnuo najviše razine u gotovo pet godina.

Od tada na tržištu vlada oprez jer ulagači nisu sigurni ima li još prostora za rast cijena dionica, s obzirom da je S&P 500 indeks ojačao više od 5 posto od kraja srpnja, premda se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava.

„Krajem prošloga tjedna došli smo do točke na kojoj je tržište napregnuto, stoga su posljednji dani vrlo mirni“, objašnjava Fred Dickson, strateg u tvrtki D. A. Davidson.

Pad cijena nafte drugi dan zaredom pritisnuo je dionice u energetskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora jučer oslabio daljnjih 0,7 posto.

Među najvećim se gubitnicama, s padom cijene za više od 3 posto, našla i dionica FedExa, nakon što je ta poštanska kompanija smanjila poslovne procjene za tekuću godinu zbog slabljenja globalnog gospodarstva.

I mnoge su druge kompanije posljednjih mjeseci smanjile poslovne planove, pa u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit kompanija iz S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju biti 2,2 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Bio bi to prvi pad dobiti u tri godine.

Među rijetkim svijetlim točkama na tržištu je dionica Applea, koja posljednjih dana jača zahvaljujući velikoj potražnji za njezinim novim iPhone5 smartphoneom.

Nakon što se u ponedjeljak prvi puta u povijesti probila iznad 700 dolara, jučer je cijena dionice tog tehnološkog diva porasla daljnjih 0,3 posto.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 5,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

Krajem prošloga tjedna, u jeku euforije nakon što je Fed uveo nove poticajne mjere, dnevni je obujam bio veći od 8 milijardi dionica.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 posto, na 5.868 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,76 posto, na 7.347 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 3.512 bodova.

Podijeli

Odgovori

Top