Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Fina: tvrtke dužne 36,7, a građani više od 20 milijardi kuna

Prema trajanju blokade i u lipnju dominiraju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi i po broju i po iznosu. Broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje, u odnosu na svibanj nešto su manji.

Prema trajanju blokade i u lipnju dominiraju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi i po broju i po iznosu. Broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje, u odnosu na svibanj nešto su manji.

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje na kraju lipnja ove godine u Hrvatskoj je bilo blokirano 64.678 poslovnih subjekata sa ukupnim neplaćenim dugovanjima od 36,74 milijarde kuna, a zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 262.657. Neizvršene osnova za plaćanje poslovnih subjekata neznatno su više, za 0,1 posto, u odnosu na svibanj, dok su dugovanja građana za 2,6 posto viša u odnosu na mjesec prije, objavila je Financijska agencija na svojim mrežnim stranicama.

Iz Fine istodobno napominju kako je s osnove otvaranja predstečajnih postupaka iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u lipnju smanjen za 1,03 milijarde kuna, a broj dužnika za njih 160.
Prema trajanju blokade i u lipnju dominiraju poslovni subjekti u dugotrajnoj blokadi i po broju i po iznosu. Broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje, u odnosu na svibanj nešto su manji, broj poslovnih subjekata za 1,4 posto, a iznos za 1,6 posto. Istodobno je broj nelikvidnih poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi za 29,2 posto manji nego krajem svibnja.

U blokadi do 60 dana bio je 3.191 poslovni subjekt s prijavljenim dospjelim neizvršenim obvezama od 1,4 milijarde kuna. Više od tri četvrtine poslovnih subjekata u blokadi je više od 360 dana, a iznos njihove blokade čini 85,4 posto iznosa ukupnoga duga. Kod poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi, više od godinu dana, dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 31,1 posto.
Gotovo dvije trećine blokiranih poslovnih subjekata ili njih 42.354 nemaju zaposlenih, a iznos njihovih dugovanja čini 64,5 posto ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

Od ukupno 64.678 blokiranih poslovnih subjekata, manje od polovine, ili njih 30.011 su pravne osobe, a na njih se odnosi najveći dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje, 76,7 posto ili 28,2 milijarde kuna.
Najmanji je iznos prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje nelikvidnih pravnih osoba u trajanju od 31 do 60 dana, 226,2 milijuna kuna, a najveći pravnih osoba u blokadi neprekidna trajanja više od 360 dana, u iznosu od 23,6 milijardi kuna. Veliki dio pravnih osoba (77,7 posto), odnosno njih 17.014, koje su u dugotrajnoj blokadi, pravne su osobe bez zaposlenih radnika, a njihov ukupan dug iznosi 15,9 milijardi kuna.

U odnosu na stanje u svibnju broj insolventnih pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi smanjen je za 1,8 posto, a iznos neizvršenih osnova za 2,3 posto. Prema stanju godinu prije, broj pravnih osoba u blokadi dužoj od 360 dana smanjen je za 26,1 posto, a iznos za 19,6 posto.
Krajem lipnja u blokadi je bilo i 34.667 fizičkih osoba odnosno obrtnika sa dugovanjima od ukupno 8,56 milijardi kuna. Na fizičke osobe u blokadi duže od jedne godine odnosi se 78 posto od ukupnoga broja blokiranih fizičkih osoba. Najmanji je iznos prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje nelikvidnih fizičkih osoba u trajanju do 30 dana, u iznosu od 26,4 milijuna kuna, a najveći onih u blokadi dužoj od 360 dana, koji iznosi 7,8 milijardi kuna. Kod fizičkih osoba koje su dugotrajno blokirane njih 63,8 posto ili 17.260 su fizičke osobe bez zaposlenih radnika, a njihov ukupan dug iznosi 4,8 milijardi kuna.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.