Fina zaprimila 3.951 zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe

Fina zaprimila 3.951 zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe

Financijska agencija (Fina) do kraja prošlog tjedna zaprimila je ukupno 3.951 zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe, ti su dužnici prijavili obveze u iznosu od 36,7 milijardi kuna, a ukupno zapošljavaju 30.811 ljudi.

Ti su najnoviji podaci o predstečajnim nagodbama kao i podaci o provedbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom izneseni danas u Ministarstvu financija.

Od ukupnog broja zahtjeva za pokretanjem predstečajnih nagodbi nagodbenim vijećima dosad su dodijeljena 1.842 predmeta od čega je otvoreno 588 postupaka, a u preostalima je zatražena dopuna dokumentacije.

Odbijen je 2.001 predmet jer u roku nije dostavljena dopunjena dokumentacija, a na zahtjev dužnika obustavljena su 74 predmeta.

Podaci Ministarstva po djelatnostima, za tvrtke s dugovanjima većim od 10 milijuna kuna, pokazuju da su najveći iznos obveza prijavili građevinari (8,6 milijardi kuna), prerađivačka industrija (gotovo 8,1 milijardu kuna), trgovina (4,1 milijardu kuna), a slijede tvrtke iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (3,9 milijardi kuna) i stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (3,1 milijarda kuna).

Među tvrtkama najveći su dužnici dvije članice Dioki grupe – Dina i Dioki s ukupno oko 2,1 milijardu kuna, slijede Dalekovod s gotovo 1,6 milijardi kuna, Hoteli Novi 1,5 milijardi kuna, Nexe grupa 1,3 milijarde, a još su dvije tvrtke prijavile više od milijardu kuna dugovanja Optima Telekom i Konstruktor-inženjering.

Prema iznesenim podacima u Ministarstvu financija, do početka ovog tjedna u sustav fiskalizacije ušlo je ukupno 44.199 obveznika.

Inspektori Porezne uprave su od početka godine do 22. travnja obavili ukupno 13.092 nadzora u primjeni Zakona, a utvrdili su 657 nepravilnosti koje se uglavnom odnose na ugostitelje.

Dio obveznika otklonio je nepravilnosti, ali njih 192 nije pa im je zabranjen daljnji rad, odnosno zapečaćeni prostori, a među njima su uglavnom ugostitelji, trgovci, pekarnice.

Prekršajnim nalozima izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 1,4 milijuna kuna od čega je naplaćeno 477,8 tisuća kuna.

Podijeli

Odgovori

Top