Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Fitch: fiskalna politika ključna za održavanje investicijskog rejtinga

Ključni izazov s kojim se suočava Hrvatska bit će daljnje smanjenje deficita i provedba strukturnih reformi u produljenom razdoblju slabog gospodarskog rasta.

Ključni izazov s kojim se suočava Hrvatska bit će daljnje smanjenje deficita i provedba strukturnih reformi u produljenom razdoblju slabog gospodarskog rasta.

Hrvatska je Vlada postigla napredak u rješavanju fiskalnih izazova, a ključni izazov s kojim se suočava bit će daljnje smanjenje deficita i provedba strukturnih reformi u produljenom razdoblju slabog gospodarskog rasta, ocjenjuje agencija za kreditne rejtinge Fitch Ratings koja je u ponedjeljak objavila izvješće pod nazivom “Hrvatska: fiskalna politika ključna za održavanje investicijskog rejtinga”.

Fitch je prije nekoliko dana, 5. rujna, revidirao naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdio hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na ‘BBB-‘ i u domaćoj valuti na ‘BBB’.

I u danas objavljenom izvješću iz Fitcha navode kako je nova hrvatska Vlada postigla napredak u rješavanju fiskalnih izazova.

“Nedavna revizija prognoze za rejting s negativne na stabilnu zrcali taj napredak. Ključni izazov s kojim se hrvatska Vlada suočava bit će daljnje smanjivanje deficita i provedba strukturnih reformi u uvjetima produljenog razdoblja s niskom stopom rasta”, smatraju u Fitchu.

Iz Fitcha podsjećaju da su u ožujku ove godine potvrdili hrvatski rejting na BBB- i neuobičajeno, potvrdili negativnu prognozu za rejting. Napominju, naime, kako ta agencija teži riješiti prognoze za rejting unutar dvije godine, a Hrvatska je imala negativnu prognozu od svibnja 2009.

U ožujku je Fitch odlučio Vladi dati vremena jer je u to vrijeme najavila proračun za 2012. s nizom mjera usmjerenih smanjivanju proračunskog deficita od 2012. nadalje.

Fitch pozitivno gleda na nastojanja Vlade da poboljša naplatu poreza i napore u borbi protiv porezne evazije. Ta nastojanja dobro su usmjerena i donijela su rezultate u kratkom roku. Fitch također vjeruje da promjene radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora imaju potencijal učiniti plaće u javnom sektoru fleksibilnijim te omogućiti da reagiraju na gospodarski ciklus.

U Fitchu procjenjuju da će potrebe za zaduživanjem u kratkom roku biti umjerene te podsjećaju da vanjske obveznice ne dolaze na naplatu do travnja 2014. Kapacitet za financiranje, kako navode, podupire i domaće tržište čija su uporišta mirovinski fondovi i likvidan bankarski sektor.

No, agencija također navodi kako je naličje takve financijske fleksibilnosti da domaće banke postaju sve više međuovisne o državi s obzirom da povećavaju svoje portfelje trezorskih zapisa i zajmova odobrenih središnoj državi.

Ta međuovisnost ističe potrebu Vladine sposobnosti da konsolidira javne financije i održava povjerenje tržišta. U tom smislu, napominju u Fitchu, ključno za održavanje investicijskog rejtinga je da Vlada ostvari ciljani proračunski manjak i stabilizira udjele javnog duga.

Fitch napominje da je hrvatsko gospodarstvo suočeno s problemom rasta te da zemlja nije bila u stanju ostvariti rast još od 2008. godine.

Prema Fitchovim najnovijim prognozama, ove će godine hrvatski BDP realno pasti za 1,7 posto, a potom će u kratkom roku ostvarivat anemičan rast od 1,5 posto.

Slabost u Italiji i ostalim ključnim EU izvoznim tržištima uteg je za rast izvoza. To predstavlja prijetnju fiskalnoj prilagodbi Hrvatske i njezinoj dinamici zaduživanja, napominju u agenciji.

U Fitchu smatraju da je sveobuhvatna reforma tržišta rada, koja rješava rigidnosti i u privatnom i u javnom sektoru, važna za poboljšanje konkurentnosti kako bi dala podršku srednjoročnom potencijalu rasta BDP-a i očuvanju hrvatskog investicijskog rejtinga. Vlada je provela promjene radnog zakonodavstva koje se tiču fleksibilnosti plaća u javnom sektoru, kažu u Fitchu u kojem također smatraju da je niska stopa zaposlenosti u gospodarstvu ključno strukturno usko grlo.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.