Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Fitch: fiskalna politika ključna za održavanje investicijskog rejtinga

Ključni izazov s kojim se suočava Hrvatska bit će daljnje smanjenje deficita i provedba strukturnih reformi u produljenom razdoblju slabog gospodarskog rasta.

Ključni izazov s kojim se suočava Hrvatska bit će daljnje smanjenje deficita i provedba strukturnih reformi u produljenom razdoblju slabog gospodarskog rasta.

Hrvatska je Vlada postigla napredak u rješavanju fiskalnih izazova, a ključni izazov s kojim se suočava bit će daljnje smanjenje deficita i provedba strukturnih reformi u produljenom razdoblju slabog gospodarskog rasta, ocjenjuje agencija za kreditne rejtinge Fitch Ratings koja je u ponedjeljak objavila izvješće pod nazivom “Hrvatska: fiskalna politika ključna za održavanje investicijskog rejtinga”.

Fitch je prije nekoliko dana, 5. rujna, revidirao naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdio hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na ‘BBB-‘ i u domaćoj valuti na ‘BBB’.

I u danas objavljenom izvješću iz Fitcha navode kako je nova hrvatska Vlada postigla napredak u rješavanju fiskalnih izazova.

“Nedavna revizija prognoze za rejting s negativne na stabilnu zrcali taj napredak. Ključni izazov s kojim se hrvatska Vlada suočava bit će daljnje smanjivanje deficita i provedba strukturnih reformi u uvjetima produljenog razdoblja s niskom stopom rasta”, smatraju u Fitchu.

Iz Fitcha podsjećaju da su u ožujku ove godine potvrdili hrvatski rejting na BBB- i neuobičajeno, potvrdili negativnu prognozu za rejting. Napominju, naime, kako ta agencija teži riješiti prognoze za rejting unutar dvije godine, a Hrvatska je imala negativnu prognozu od svibnja 2009.

U ožujku je Fitch odlučio Vladi dati vremena jer je u to vrijeme najavila proračun za 2012. s nizom mjera usmjerenih smanjivanju proračunskog deficita od 2012. nadalje.

Fitch pozitivno gleda na nastojanja Vlade da poboljša naplatu poreza i napore u borbi protiv porezne evazije. Ta nastojanja dobro su usmjerena i donijela su rezultate u kratkom roku. Fitch također vjeruje da promjene radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora imaju potencijal učiniti plaće u javnom sektoru fleksibilnijim te omogućiti da reagiraju na gospodarski ciklus.

U Fitchu procjenjuju da će potrebe za zaduživanjem u kratkom roku biti umjerene te podsjećaju da vanjske obveznice ne dolaze na naplatu do travnja 2014. Kapacitet za financiranje, kako navode, podupire i domaće tržište čija su uporišta mirovinski fondovi i likvidan bankarski sektor.

No, agencija također navodi kako je naličje takve financijske fleksibilnosti da domaće banke postaju sve više međuovisne o državi s obzirom da povećavaju svoje portfelje trezorskih zapisa i zajmova odobrenih središnoj državi.

Ta međuovisnost ističe potrebu Vladine sposobnosti da konsolidira javne financije i održava povjerenje tržišta. U tom smislu, napominju u Fitchu, ključno za održavanje investicijskog rejtinga je da Vlada ostvari ciljani proračunski manjak i stabilizira udjele javnog duga.

Fitch napominje da je hrvatsko gospodarstvo suočeno s problemom rasta te da zemlja nije bila u stanju ostvariti rast još od 2008. godine.

Prema Fitchovim najnovijim prognozama, ove će godine hrvatski BDP realno pasti za 1,7 posto, a potom će u kratkom roku ostvarivat anemičan rast od 1,5 posto.

Slabost u Italiji i ostalim ključnim EU izvoznim tržištima uteg je za rast izvoza. To predstavlja prijetnju fiskalnoj prilagodbi Hrvatske i njezinoj dinamici zaduživanja, napominju u agenciji.

U Fitchu smatraju da je sveobuhvatna reforma tržišta rada, koja rješava rigidnosti i u privatnom i u javnom sektoru, važna za poboljšanje konkurentnosti kako bi dala podršku srednjoročnom potencijalu rasta BDP-a i očuvanju hrvatskog investicijskog rejtinga. Vlada je provela promjene radnog zakonodavstva koje se tiču fleksibilnosti plaća u javnom sektoru, kažu u Fitchu u kojem također smatraju da je niska stopa zaposlenosti u gospodarstvu ključno strukturno usko grlo.


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.