Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Fond sufinancira 141 projekt energetske učinkovitosti u zgradarstvu

Fizička osoba koja podnosi prijavu na natječaj koji će raspisati županija, grad ili općina na čijem području se nalazi obiteljska kuća mora dostaviti dokaz o prebivalištu i vlasništvu nad objektom te posjedovati odgovarajući pravomoćni akt kojim je dopušteno građenje obiteljske kuće u kojoj se planira provedba projekta

Fizička osoba koja podnosi prijavu na natječaj koji će raspisati županija, grad ili općina na čijem području se nalazi obiteljska kuća mora dostaviti dokaz o prebivalištu i vlasništvu nad objektom te posjedovati odgovarajući pravomoćni akt kojim je dopušteno građenje obiteljske kuće u kojoj se planira provedba projekta

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će sa 107,7 milijun kuna 141 projekt povećanja energetske učinkovitosti u stambenim i nestambenim zgradama, a ukupna vrijednost investicije iznosi 377 milijuna kuna, priopćeno je iz Fonda.

Zbog velike potrošnje energije u zgradama, ali i istovremeno najvećeg potencijala energetskih i ekoloških ušteda, energetska učinkovitost u zgradarstvu postaje jedan od prioriteta projektiranja i suvremene gradnje, pa ne čudi ni veliki interes za Fondov natječaj, istaknuo je direktor Fonda Dinko Polić.

Od 141 prihvaćene ponude, čak njih 55 odnosi se na dječje vrtiće i škole čija izgradnja ne zadovoljava današnje standarde. Njihovom rekonstrukcijom, primjenjujući standarde održive gradnje, smanjit će se potrošnja energije i doprinijeti zaštiti okoliša, ali i osigurati ugodniji i kvalitetniji boravak djece u tim odgojno-obrazovnim ustanovama, kaže Polić.

Fond u priopćenju navodi kako će subvencioniranje projekata povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama provoditi u suradnji s 30 jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave.

Fizička osoba koja podnosi prijavu na natječaj koji će raspisati županija, grad ili općina na čijem području se nalazi obiteljska kuća mora dostaviti dokaz o prebivalištu i vlasništvu nad objektom te posjedovati odgovarajući pravomoćni akt kojim je dopušteno građenje obiteljske kuće u kojoj se planira provedba projekta.

Sredstva Fonda za tu namjenu mogu iznositi do 40 posto u odnosu na opravdane troškove ulaganja, ali ne više od 30.000 kuna po projektu, dok najmanje 10 posto sredstava mora osigurati jedinica lokalne/regionalne samouprave.

Upraviteljima višestambenih zgrada, koji su u ime suvlasnika podnijeli ponudu na natječaj, Fond će subvencionirati kamate kredita do 800.000 kuna po projektu.

Fond ističe kako je energetskom obnovom starih zgrada, naročito onih građenih prije 1980. godine, moguće postići uštedu u potrošnji toplinske energije od preko 60 posto. Osim zamjenom prozora, najveće uštede mogu se postići izolacijom vanjskog zida.

Dodatna ulaganja u toplinsku izolaciju pri obnovi već dotrajale fasade kreću se u ukupnoj cijeni sanacije fasade 20 do 40 posto, što daje povoljne ekonomske rezultate u usporedbi s dugoročnim uštedama koje se postižu.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.