Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Forbesova lista – i najmoćniji svjetski milijarderi zbrajaju gubitke

Prva petorica svjetskih multimilijardera izgubila su golem novac, na desetke milijardi dolara, neovisno o tome u što je bio uložen, telekomunikacije, promet, informatičku ili industriju namještaja. Smjena mjesta u “Velikoj petorci” ove je godine bila uvjetovana borbom da se izgubi što manje, zbog globalne financijske krize o profitu nije bilo riječi.

Prva petorica svjetskih multimilijardera izgubila su golem novac, na desetke milijardi dolara, neovisno o tome u što je bio uložen, telekomunikacije, promet, informatičku ili industriju namještaja. Smjena mjesta u "Velikoj petorci" ove je godine bila uvjetovana borbom da se izgubi što manje, zbog globalne financijske krize o profitu nije bilo riječi.

Da bogati postaju bogatiji a siromašni sve siromašniji, samo je donekle točno. Iako siromašni sve teže krpaju kraj s krajem, prošla godina ni najbogatijim ljudima svijeta nije donijela ništa dobro.

Bill Gates opet prvi

Prvo mjesto opet je zauzeo neuništivi Bill Gates, čiju prevlast očito ne mogu poljuljati ni pravomoćne presude o Microsoftovu monopolu, globalna recesija, odlazak u mirovinu te milijarde donirane u dobrotvorne svrhe. Imovina mu se procjenjuje na 40 milijardi dolara.

Legendarni broj dva

Drugo mjesto zauzima najveći gubitnik početkom ove godine, legendarni investitor Warren Buffet. Djedica je 40-ih godina počeo razvoziti novine biciklom i nalupao 62 milijarde dolara do 2008. godine. Ipak, solidarizirao se s globalnim krahom financijskoga sektora pa je početkom godine izgubio izgubio oko 25 milijardi dolara.

Multimilijarder iz Meksika

Još je jedan biznismen početkom 2008. godine bio ispred Bill Gatesa kao drugi na Forbesovoj listi. Carlos Slim Helu čovjek je za kojega kažu da je teško provesti dan u Meksiku a da ne stavite dolar u njegov džep – posjeduje građevinske, telekomunikacijske, rudarske kompanije… Vlasnik je tvornica pića, cigareta, bicikala, a aktivan je i u bankarskom sektoru. Taj prototip meksičkoga potlačenog radnika također je početkom godine izgubio 25 milijardi dolara.

I još jedan kompjutoraš

I taj kompjutorski geek lupa milijarde na svojim softverskim rješenjima. Lawrence Joseph Ellison, direktor i suosnivač Oraclea, s udjelom od 22,5 posto vrijedi između 20 i 25 milijardi dolara. Dovoljno da ima vremena za natjecateljsko jedrenje i vožnju brzih automobila. I traženje nove žene za svaku sezonu. Za sada je na broju četiri.

Inteligentno rješenje iz Švedske

Ingvar Feodor Kamprad, 83-godišnji vlasnik švedskog lanca namještaja Ikea, jedini je Europljanin među petoricom najbogatijih. I taj je djedica bogatstvo počeo zgrtati na biciklu još kao dječarac u pokrajini Smaland. Još jedan čarobni bicikl? Ipak, za sve koji ne vjeruju u čarobne štapiće usputna vijest – većinu od te 22 milijarde koje ga svrstavaju na peto mjesto zaradio je pokrenuvši lanac dizajnerskog namještaja koji je cijenom dostupan širokom spektru potrošača.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Ova izjava je instantni klasik jer ovdje ima toliko slojeva da se ne može na prvu shvatiti. Dvije velike ideje se ističu važno ih...

Lifestyle

Mnogi poznati poduzetnici kao Bill Gates, Warren Buffett i Oprah koriste jednostavno pravilo.

Lifestyle

Pronašli smo što čitaju uspješni ljudi i izabrali smo njih troje.

Novosti

Osnivač Microsofta Bill Gates vratio se nakon četiri godine na čelo Forbesove liste najbogatijih na svijetu. Titulu je preuzeo od telekomunikacijskoga mogula Meksikanca Carlosa...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.