Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

FYI, ASAP, B2B, CFO…. Najčešće poslovne kratice i njihovo značenje!

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije sveopće internetizacije poslovanja.

knjiga, papir

Donosimo vam listu najčešće korištenih kratica u poslovnom svijetu i njihovo značenje, za slučaj da ste ih zaboravili!

FYI

“For Your Information”, odnosno “Za vašu informaciju” izraz je kojim se označava informacija koja vas se nužno ne tiče direktno, ali bi se ipak trebali upoznati s njenim sadržajem.

ASAP

“As soon as possible” ili “Čim prije” fraza je kojom vaši nadređeni najčešće žele naglasiti hitnost nekog zadatka koji se mora izvršiti u najkraćem mogućem vremenskom roku.

CEO, CFO

Chief executive officer i Chief financial officer engleski su nazivi titula koji se u nas prevode kao Izvršni direktor i Financijski direktor. Sve češće se osim u poslovnom svijetu pojavljuju i u medijima, pogotovo  na internetskim portalima.

B2B i B2C

Business to Business i Busines to Customer dvije su vrste elektroničkog poslovanja od kojih se prva odnosi na razmjenu roba, servisa i usluga između organizacija dok B2C označava poslovanje organizacije s krajnjim korisnicima.

ATL i BTL

ATL ili “Above the Line” poslovanje u marketinškom smislu predstavlja „masovnu komunikaciju“ putem medija, kojoj je primarni cilj jačanje svijesti o brendu.

BTL ili “Below the Line” promocija odnosi se na trenutačnu kratkoročnu inicijativu kojoj je cilj povećati potrošnju putem primjerice sponzoriranih priredbi i promocija.

SEO

Search Engine Optimization (skraćeno: SEO ) ili optimizacija web stranica za tražilice ili pretraživače je dio internet marketinga koji se bavi pozicioniranjem web stranica na tražilicama na ključne riječi koje najviše odgovaraju sadržaju stranica.

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Blog zona

Ugovori o cesiji, iako značajno zastupljeni u poslovnoj praksi, često su predmetnom sudskih sporova uslijed nedovoljnog poznavanja vrsta i pravnih učinaka cesije od strane...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.