Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Gdje muškarci zarađuju puno manje od žena?

Statistike pokazuju da u Mongoliji žene bolje zarađuju od muškaraca te imaju mnogo bolja radna mjesta i uvjete. Posljedica je to komunističkog naslijeđa, u kojemu se mnogo radilo na ravnopravnosti spolova pa su s vremenom žene počele činiti i do 80 posto osoba s fakultetskom diplomom.

Statistike pokazuju da u Mongoliji žene bolje zarađuju od muškaraca te imaju mnogo bolja radna mjesta i uvjete. Posljedica je to komunističkog naslijeđa, u kojemu se mnogo radilo na ravnopravnosti spolova pa su s vremenom žene počele činiti i do 80 posto osoba s fakultetskom diplomom.

Njemački tjednik Der Spiegel izvještava o nesvakidašnjem društvenom procesu u Mongoliji, koja kao da se nalazi u nekakvoj paralelnoj stvarnosti kada je riječ o tržištu rada i rodnoj ravnopravnosti. Dok su u zemljama EU-a i SAD-u žene i dalje manje plaćene za isti posao u odnosu na muškarce, u ovoj prostranoj azijskoj zemlji kroz desetljeća se odigrao intrigantan proces u pitanjima rodne ravnopravnosti koji je rezultirao generacijom muškaraca osuđenih na slabo plaćene i loše poslove te nemogućnošću ostvarivanja karijernih ambicija. Odnosno, dogodilo se i to da većinu dobro plaćenih i odgovornih poslova za koje je potrebna fakultetska diploma u Mongoliji iznimno uspješno obavljaju žene, koje se preferira zaposliti u odnosu na muške tražitelje posla.

Takva se situacija stvorila zahvaljujući kombinaciji mongolske tradicije i komunističke politike ravnopravnosti spolova.

Naime, do 1990. godine Mongolija je bila socijalistička zemlja, pod jakim utjecajem susjednog SSSR-a, u kojoj se sustavno propagirala ravnopravnost spolova. To je mnoge roditelje potaknulo da svoju žensku djecu šalju na studije, dok se za dječake smatralo kako će se ionako moći snaći u muškom svijetu, te su morali ostajati na seoskim imanjima i brinuti se o marvi. Izostanak balansa u školovanju djevojaka i dečkiju se vidi i po tome da su u međuvremenu skoro pa 80 posto osoba s fakultetskom diplomom u Mongoliji žene, dok su muškarcima prepuštena zanimanja poput vozača, rudara i ostalih teških fizičkih poslova, ali i sve više briga o djeci.

Takva je situacija u obitelji Gantulga, u kojoj je supruga financijska direktorica hotela, a suprug noćni čuvar, primarno zadužen za odgoj djece, s obzirom na to da gospođa Gantulga odlično zarađuje na svom radnom mjestu. Iako je u međuvremenu Amarsaikhan Gantulga završio strojarstvo, ne uspijeva naći posao u struci jer se u Mongoliji radije zapošljava žene, koje se smatra boljim radnicama, nekonfliktnima i vrijednima.

No muški klub ostaje mongolska politika, u kojoj dominiraju pa je tek prošle godine ova azijska država doživjela ženu koja se natječe za mjesto predsjednika odnosno predsjednice. Bila je to aktualna ministrica zdravlja Natsag Udval koja smatra da je akademski uspjeh žena u Mongoliji tek prvi korak u ispravljanju starih neravnopravnosti u odnosima među spolovima.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Kraska je u Infobip stigao u trenutku kada tvrtka bilježi znatan rast.

Komunikacija

Svatko tko se bavi prodajom ili uslugama zna da komunikacija u njoj igra važnu ulogu u upravljanju prodajom. 

Ljudski resursi

Fleksibilnost je predivna riječ koja opisuje upravo ono što je ključ uspjeha i za poslodavce i za posloprimce.

Edukacija

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imat će priliku čuti razmišljanja vodećih europskih autoriteta koji će kroz različite ekspertize pokušati dati odgovor na pitanje kako stvoriti okruženje...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.