Globalno tržište superhrane do 2025. godine doseže vrijednost od 204,6 milijardi USD

Interes za što prirodnijim namirnicama koje su bogate hranjivim sastojcima, koje sadrže vitamine i esencijalne minerale, s prehrambenim inovacijama i promjenom načina života povećala je globalnu potražnju za takozvanom superhranom. Prema istraživanju DrJohn.org, očekuje se da će cijelo tržište superhrane u narednim godinama rasti CAGR (Compound annual growth rate) za 5,9% i dostići vrijednost od 204,6 milijardi USD do 2025.

Sjeverna Amerika ostvaruje gotovo 40 posto globalnog prihoda na tržištu superhrane

U 2018. godini globalno tržište superhrane je doseglo vrijednost od 137 milijardi dolara i nastavilo se širiti tijekom sljedećih dvanaest mjeseci i dosegla vrijednost od 145 milijardi dolara.

U usporedbi s regijom, Sjeverna Amerika je vodeće tržište superhrane na svijetu koje ostvaruje gotovo 40 posto globalnog prihoda. U 2018. američko tržište superhrane procijenjeno je na 43,84 milijarde dolara, a prema najnovijim podacima dostići će 65,18 milijardi dolara do 2025. godine.

Europa također ima značajan udio na svjetskom tržištu superhrane, a Njemačka i Velika Britanija vodeće su zemlje. Rast važnosti proizvoda obogaćenih vlaknima u tim zemljama, s vladinim kampanjama, povećali su svijest potrošača o zdravstvenim prednostima superhrane. Najnovija istraživanja pokazuju da će ove okolnosti i dalje potaknuti rast tržišta u sljedećim godinama.

Voće i pića drže najvažniji dio udjela na tržištu superhrane

Na temelju vrste hrane, tržište superhrane segmentirano je na voće, povrće, žitarice i sjemenke, bilje i korijenje i drugo. Podaci za 2018. godinu pokazali su da je segment voća predstavljao gotovo 30% udjela u ukupnom tržištu. Prednosti voća, poput manje šanse za razgradnju hranjivih tvari i kvarenje, čine ih unosnim izborom za potrošače širom svijeta. Ovaj segment tržišta superhrane samo je u 2018. donio 13,8 milijardi dolara dobiti, a očekuje se da će 2025. porasti na 19,6 milijardi dolara prihoda.

Međutim, predviđa se da će segment žitarica i sjemenki biti najveći CAGR od 6,8% u sljedećim godinama. Statistički podaci pokazuju da su ujedno i drugi najkorišteniji superhrana na američkom tržištu, za koje se očekuje da će do 2025. doseći 15 milijardi dolara prihoda.

Na temelju vrste unosa, tržište superhrane podijeljeno je na grickalice, pića, pekarne i slastičarne i ostale proizvode. Kao relativno nova aplikacija za superhranu, pića su zauzimala 28,4% udjela u svjetskom tržištu u 2018. godini i očekuje se da će rasti u sljedećim godinama.

izvor https://www.drjohn.org/global-superfoods-market-to-reach-2046-billion-value-by-2025/

 

Podijeli

Odgovori

Top