Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Godišnja plaća od 10 milijuna eura u vrijeme recesije – kome je to poruka?

U vremenima kada u Hrvatskoj bez posla dnevno ostaje oko 400 ljudi, godišnja plaća njemačkog bankara od 10 milijuna eura zvuči nevjerojatno. Iako ovo nije nova Made in Croatia afera, dobra je ilustracija stanja u bankarskom sektoru – ako vuk dlaku mijenja, ali ćud ne, onda će i nove krize, izazvane pohlepom – futuresima, junk bondovima ili nekim novim financijskim polugama doći kad-tad. Tada će države ponovo uskočiti u pomoć posrnulim bankama – zajedničkim novcem poreznih obveznika. A do tada, bankari imaju vremena za nove ugovore, bonuse i naknade.

U vremenima kada u Hrvatskoj bez posla dnevno ostaje oko 400 ljudi, godišnja plaća njemačkog bankara od 10 milijuna eura zvuči nevjerojatno. Iako ovo nije nova Made in Croatia afera, dobra je ilustracija stanja u bankarskom sektoru - ako vuk dlaku mijenja, ali ćud ne, onda će i nove krize, izazvane pohlepom - futuresima, junk bondovima ili nekim novim financijskim polugama doći kad-tad. Tada će države ponovo uskočiti u pomoć posrnulim bankama - zajedničkim novcem poreznih obveznika. A do tada, bankari imaju vremena za nove ugovore, bonuse i naknade.

Obama se na početku svoga mandata usprotivio dosadašnjoj bankarskoj praksi koja honorira bankare enormnim bonusima, dok u slučaju lošeg poslovanja gubitke snose porezni obveznici i štediše. U Americi ovakav stav za vrijeme krize donio mu je glasove razočaranih birača, ali i otpor u bankarskim krugovima. Do sada, ništa se značajno nije promjenilo u sustavu poslovanja anglosaksonskih banaka.

Dnevnica 26.000 eura?

Na našem kontinentu, nacionalni vođe su se oštro okomili na bankarske bonuse, štiteći tradicionalno europsku socijalnu osjetljivost. Ipak, čini se da su njihove riječi ostale na tome. Današnja vijest da je Josef Ackermann, čelni čovjek Deutsche Banke u prošloj, recesijskoj godini zaradio nevjerojatnih 10 milijuna eura odjeknula je medijima širom Europe.

Njemačka privreda muči se s slabijim plasmanom roba na svjetska tržišta, autoindustrija bilježi najlošije brojke u zadnjem desetljeću, a dnevnica bankara u istoj zemlji iznosi preko 26.000 eura?!

Europska socijalna osjetljivost protiv snage Eura

Pritom će 70 posto toga iznosa Ackermannu biti isplaćeno naknadno, ovisno o budućim poslovnim rezultatima grupacije, priopćeno je iz Deutsche Bank. Prošle je godine osmočlanom upravnom odboru Deutsche Banka ukupno isplaćeno 38,98 milijuna eura naknada, 4,48 milijuna više nego u 2008. kada je izbila globalna financijska kriza.

Kao i u Remarqueovom romanu, na zapadu čini se, ništa novo. Bankari i dalje nalaze načina isplaćivati si cifre koje u kriznim vremenima paraju uši. Vladajući ih opominju ali više ex-catedra, za zabavu ozlojađenog naroda, nego realno, zakonski i odredbama i visokim porezima. Na kraju dana i oni će za ispunjenje svojim predizbornih obećanja kucati na ista vrata.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Europska središnja banka (ECB) očekuje dva važna izvještaja koji će joj pomoći da donese ključnu odluku o visini kamatnih stopa.

Financije

Do početka korona krize, rezidencijalno tržište nekretnina bilo je u silovitom usponu.

Financije

Banke, usprkos višku likvidnosti, su i dalje relativno oprezne kod plasmana kredita.

Izdvojeno

Američki predsjednik govori o svojim najtežim odlukama o ulozi Amerike u svijetu. Tekst Jeffreyja Goldberga objavljen je u travnju 2016. godine. Već nekih pola...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.