Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Čeka se odluka o visini kamatnih stopa

Europska središnja banka (ECB) očekuje dva važna izvještaja koji će joj pomoći da donese ključnu odluku o visini kamatnih stopa.

Europska središnja banka (ECB) očekuje dva važna izvještaja koji će joj pomoći da donese ključnu odluku o visini kamatnih stopa.

Sutra u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu će biti objavljen kvartalni izvještaj ECB o bankarskim pozajmicama, prvi uvid u posljedice nedavnih previranja u financijskom sektoru na rast kredita, prenosi Bloomberg.

EUROSTAT će sat vremena nakon toga objaviti travanjsku stopu inflacije u eurozoni, koja će bitno utjecati na odluku ECB o kamatnim stopama.

ECB će objaviti svoju odluku o visini kamatnih stopa u četvrtak 4. svibnja, u 14.15, a šefica ECB Christine Lagarde će se obratiti medijima u 14.45.

Stručnjaci pretpostavljaju da će kamatne stope biti podignute za 25 ili 50 baznih bodova.

Glavni ekonomista Axa grupe Gilles Moëc smatra da je najvjerojatnije povećanje za 25 baznih poena, ali da rezultati izvještaja u utorak mogu dovesti do značajnijeg povećanja.

Ako nas iznenade izvještaji o inflaciji i bankarskim pozajmicama, kamatne stope mogu da porastu i na 50 poena”, rekao je Moëc.

Sličnog mišljenja je i glavna ekonomistkinja za eurozonu pri Credit Suisse, Veronika Roharova.

Ako bi bazni indeks CPI bio blizu nule ili veći, to bi bio snažan signal da ECB da ide na povećanje od 50 baznih poena”, objavila je Roharova.

Bazni poen je jedinica mjere kojom se iskazuju mali pomaci kamatne stope, deviznih tečajeva ili prinosa na obveznice.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.