Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Google predstavio opciju ekološki najprihvatljivije rute u Hrvatskoj

Google Karte će prikazati i onu koja je najštedljivija, ako slučajno nije i najbrža.

Zamislite da planirate izlet kako biste uživali u Plitvičkim jezerima, ili obišli bajkoviti dvorac Miramare u Trstu što zahtjeva nekoliko sati putovanja. Kako bi izabrali najbolju rutu, otvorite aplikaciju Google Karte koja nudi više opcija navigacije uključujući hodanje, vožnju biciklom i javni prijevoz. S obzirom na dužinu puta, najlogičnija opcija je vožnja i odmah tražite najbrži put.

Međutim, što ako postoji druga opcija: ruta kojom bi putovanje trajalo na primjer devet minuta duže, ali bi se uštedjelo gotovo 30% očekivane potrošnje goriva?

Google predstavlja: Ekološki najprihvatljivije rute u Europi

To je sada moguće zahvaljujući novoj opciji ekološki najprihvatljivije rute u aplikaciji Google Karte koja je od danas dostupna u gotovo 40 zemalja diljem Europe, uključujući i Hrvatsku. S ekološki najprihvatljivijom rutom, korisnici odabiru opciju koja je optimizirana za nižu potrošnju goriva što pomaže u uštedi novaca za gorivo, ali i smanjuje emisiju ugljičnog dioksida, nešto o čemu mnogi sve više razmišljaju. To je i ujedno stvarna  bojazan jer je prema izvješću Statista za 2022. cestovni prijevoz najveći izvor emisije ugljika u Europi.

Sada, uz prikazivanje najbrže rute, Google Karte će prikazati i onu koja je najštedljivija, ako slučajno nije i najbrža. Sa samo nekoliko dodira korisnici mogu vidjeti relativnu uštedu goriva i vremensku razliku između dvije rute i odabrati onu koja im najviše odgovara. Korisnik uvijek želi odabrati najbržu rutu, bez obzira na sve? I to je u redu – jednostavno može prilagoditi svoje preferencije u Postavkama.

Opcija ekološki najprihvatljivije rute ostvarila je izuzetan učinak diljem svijeta. Otkako je predstavljena u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj pomogla je u uštedi više od procijenjenih pola milijuna metričkih tona emisija ugljika što je jednako uklanjanju 100 000 automobila s cesta. Taj broj mogao bi se udvostručiti na 1 milijun metričkih tona emisija ugljika, što je jednako uklanjanju 200 000 automobila s cesta kako će opcija ekološki najprihvatljivije rute biti dostupna u sve većem broju zemalja.

Najučinkovitija ruta na temelju vrste motora

Ruta s najučinkovitijom potrošnjom goriva ovisit će o vrsti motora vozila. Na primjer, dizelski motori su obično učinkovitiji pri većim brzinama od benzinskih ili plinskih, dok hibridna i električna vozila imaju bolje rezultate u vožnjama u gradu. Upravo stoga, u nadolazećim tjednima vozačima koji koriste ekološki najprihvatljivije rute u Europi, SAD-u i Kanadi aktivirat će se postavka odabira vrste motora – benzin, plin, dizel, hibridno ili električno vozilo (EV) – kako bi dobili najbolju rutu i najtočnije procjene goriva ili energetske učinkovitosti.

Ova je tehnologija postala moguća zahvaljujući uvidima u učinkovitost goriva i energije iz Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju Ministarstva energetike SAD-a (NREL) i podacima Europske agencije za okoliš. Spajanjem ovih informacija s trendovima vožnje Google Karata, Google je uspio razviti napredne modele strojnog učenja obučene na najpopularnijim tipovima motora u određenoj regiji.

Pomoć u donošenju održivijih odluka s aplikacijom Google Karte i više

Bez obzira boravite li lokalno ili putujete, Google vam pomaže da stignete do svoje destinacije na održiviji način uz nekoliko korisnih savjeta:

  • Ako imate električno vozilo, samo potražite stanicu za punjenje električnih vozila na aplikaciji Google Karte kako biste locirali stanice za punjenje u blizini zajedno s korisnim pojedinostima, poput vrste priključaka i brzine punjenja. Osim toga, za neke postaje čak možete vidjeti i je li punjač trenutno dostupan što vam pomaže izbjeći čekanje i uštedjeti dragocjeno vrijeme. Od srpnja prošle godine do srpnja ove godine, rast pretraživanja stanica za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj bio je gotovo dvostruko veći od rasta pretraživanja benzinskih postaja.
  • Često najodrživiji izbor uopće ne uključuje automobil, a Google Karte vam mogu pomoći s alternativnim načinima kretanja. Nedavno je Google predstavio više informacija o biciklističkim rutama, uključujući detaljniju raščlambu vaše rute i informacije o tome hoćete li na putu naići na gust automobilski promet, stepenice ili strma brda. Također, možete pronaći punktove za najam bicikala i skutera u više od 500 gradova diljem svijeta, uključujući Berlin, Barcelonu, London, Pariz, Rim i brojne druge.
  • Google Karte nudi detaljne upute za pješake. Kako biste bili sigurni da ne hodate u krivom smjeru, opcija Live View može prikazati strelice i upute jasno postavljene na karti. Osim toga, možete pregledati svoju pješačku rutu uz Street View. U Hrvatskoj, pretraživanje Google Karata za planinarska područja i parkove poraslo je za više od 180% od prošlog srpnja do srpnja ove godine.
  • Dodirom na ikonu javnog prijevoza u Uputama dobivate informacije do odabranog odredišta autobusom, vlakom pa čak i trajektom. Kada je dostupno, možete vidjeti vremena dolaska i odlaska, transfere i kašnjenja u stvarnom vremenu. Google Karte donosi sve informacije koje su potrebne korisniku kako bi bio spreman za putovanje i istraživanje, na primjer kolika će biti gužva u vašoj vožnji, kakva je temperatura i postoje li dostupne rute pristupačne invalidskim kolicima.
  • Google Search pomaže korisnicima pronaći hotele koji su se posvetili održivom načinu poslovanja. Hoteli kao što su Green Key ili EarthCheck i koji su certificirani za ispunjavanje visokih standarda održivosti imat će oznaku ekološkog certifikata pored svog naziva. To pomaže korisniku pri dobivanju uvida u njihovu ekološku praksu, od smanjenja otpada preko energetske učinkovitosti do mjera za očuvanje vode.

Sve je to dio predanosti osnaživanja 1 milijardu ljudi putem Googleovih proizvoda do kraja godine – tako što održivi izbor čini lakšim izborom.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.