Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Gotovina ponosno napustio sudnicu – Orieove presude uglavnom budu oborene!

Odvjetnici generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su u petak nepravomoćno osuđeni na visoke zatvorske kazne, najavili su da će uložiti žalbe. Izrazili su razočaranje zbog takve presude, ističući da se sudsko vijeće nije držalo zakona i činjenica.

Odvjetnici generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su u petak nepravomoćno osuđeni na visoke zatvorske kazne, najavili su da će uložiti žalbe. Izrazili su razočaranje zbog takve presude, ističući da se sudsko vijeće nije držalo zakona i činjenica.

HANNES SWOBODA – OLUJA JE OPRAVDANA

PRVE REAKCIJE IZ SRBIJE POGLEDAJTE OVDJE

GOVOR PREDSJEDNIKA JOSIPOVIĆA O PRESUDAMA POGLEDAJTE OVDJE

– Naravno da ćemo se žaliti. Ova je odluka izravno suprotna zakonima i činjenicima koje su predočene u ovom predmetu. Sud je ignorirao sve što je obrana generala Gotovine iznijela, a iznijeli smo vrlo jake dokaze da je general Gotovina djelovao u skladu sa zakonima vojnom taktikom – rekao je jedan od Gotovininih odvjetnika Gregory Kehoe.

Haaški sud u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

Gotovinu i Markača proglasio je krivim kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata te ih proglasio krivim po osam od devet točaka optužnice i to za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a oslobodio ih je odgovornosti za jednu točku optužnice – prisilno premještanje.

“Njegove dosadašnje presude svaki put obarane”

Upitan kako je reagirao general Gotovina i je li bio razočaran, Kehoe je rekao: “naravno da je bio razoračan, svi smo razočarani. Vjerovali smo i očekivali da ćemo generala danas odvesti doma”.

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić rekao da mu je žao što je imao povjerenja u suca Alphonsa Oriea, koji je predsjedavao prvostupanjskim vijećem, dodajući da je povoljna okolnost to što su njegove “dosadašnje presude, barem djelomično svaki put bile obarane u žalbenom postupku”.

– Naivno smo mislili da će ovaj predmet biti odlučen na temelju činjenica i zakona, a koji su faktori odlučivali u ovom slučaju treba pitati Haški sud, odnosno suca Oriea – dodao je Mišetić.

Odvjetnik generala Mladena Markača također je izrazio razočaranje.

Žalbeni postupak mogao bi potrajati…

– Razočaran sam što Vijeće nije prihvatilo stavove obrane i nije prihvatilo našu ocjenu činjeničnog stanja. Presuda je vrlo, vrlo oštra, čini mi se još oštrija ako je usporedimo s nekim drugim slučajevima, pri čemu mislim na predmet Kosovo – rekao je odvjetnik Goran Mikuličić najavivši žalbu nakon što prouči presudu.

Po njegovim procjenama žalbeni postupak mogao bi trajati dvije godine.

Odvjetnik generala Čermaka Steven Kay izrazio je “olakšanje” zbog oslobađajuće presude njegovu branjeniku te uputio izraze “poštovanja Gotovini i Markaču”.

– General Gotovina je ponosno napustio sudnicu, rukovao sam s njim i rekao mi je ‘ne brini’ – rekao je Kay.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.