Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Gotovo trećinu novozaposlenih u sedam mjeseci čine sezonci

Na sezonskim je poslovima u Hrvatskoj u srpnju zaposleno više od trećine zaposlenih po ugovoru o radu u tom mjesecu, a ukupno su u prvih sedam mjeseci ove godine ‘sezonci’ imali udjel u ukupnom broju novozaposlenih od 28,8 posto, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Tijekom srpnja na sezonskim je poslovima u Hrvatskoj zaposleno 6.066 osoba, što čini 36,6 posto od 16.587 ukupno zaposlenih po ugovoru o radu u proteklom mjesecu.

Na sezonskim je poslovima u Hrvatskoj u srpnju zaposleno više od trećine zaposlenih po ugovoru o radu u tom mjesecu, a ukupno su u prvih sedam mjeseci ove godine 'sezonci' imali udjel u ukupnom broju novozaposlenih od 28,8 posto, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Tijekom srpnja na sezonskim je poslovima u Hrvatskoj zaposleno 6.066 osoba, što čini 36,6 posto od 16.587 ukupno zaposlenih po ugovoru o radu u proteklom mjesecu.

Broj sezonskih radnika u srpnju smanjen je u odnosu na prethodni mjesec za 901 ili 12,9 posto, ali je povećan u odnosu na srpanj 2009. godine za 1.762 ili 40,9 posto, napominju iz HZZ-a.

Broj sezonaca u prvih 7 mjeseci veći za 17,5 posto

U prvih sedam mjeseci ove godine pak na sezonskim je poslovima u Hrvatskoj zaposleno 26.459 osoba ili 28,8 posto od ukupno 91.951 zaposlenog u tom razdoblju.

Broj sezonaca u prvih sedam mjeseci ove godine bio je za 17,5 posto veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Pritom ih je više od polovice, 13.959 ili 52,8 posto, sezonski posao našlo u djelatnosti pružanja smještaja te pripremi i usluživanju hrane.

Na sezonskim poslovima u trgovini u prvih su sedam mjeseci ove godine zaposlene 2.963 osobe ili 11,2 posto od ukupnog broja ‘sezonaca’, u poljoprivredi 1.975 ili 7,5 posto te u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 1.975 osoba ili 7,5 posto.

Najveći broj sezonaca u Splitsko-dalmatinskoj

Po sezonskom zapošljavanju prednjače, naravno, jadranske županije. Relativno je najveći broj sezonaca, po podacima HZZ-a za prvih sedam mjeseci ove godine, angažiran u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 3.933 ili 14,9 posto.

Slijede Istarska županija sa 2.516 sezonaca ili 9,5 posto od njihovog ukupnog broja, Dubrovačko-neretvanska sa 2.373 ili 9 posto i Primorsko-goranska županija sa 2.370 zaposlenih na sezonskim poslovima, što je također udio od 9 posto.

Na sezonskim poslovima, uglavnom u poljoprivredi, u Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je 2.096 zaposlenih ili 7,9 posto, a u Vukovarsko-srijemskoj 2.057 osoba, što je pak udio od 7,8 posto u ukupnom broju sezonaca u prvih sedam mjeseci.

Sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj

HZZ bilježi i sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj. Temeljem Sporazuma o postupku zapošljavanja hrvatskih državljana u SR Njemačkoj sklopljenom između dvije zemlje, u Njemačkoj je zaposleno 4.158 hrvatskih državljana na sezonskim poslovima u poljoprivredi i ugostiteljstvu (u trajanju do šest mjeseci) te u rekreativno-zabavnim djelatnostima (do devet mjeseci).

Od ukupnog broja zaposlenih hrvatskih državljana na sezonskim poslovima u Njemačkoj 2.554 je žena i 1.604 muškaraca.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.