Građani biraju lokalne predstavnike na 5.500 biračkih mjesta

Građani biraju lokalne predstavnike na 5.500 biračkih mjesta

Jutros u 7 sati otvorena su birališta u Gradu Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 općine, u kojima se u drugom krugu lokalnih izbora biraju čelnici za sljedeće četiri godine.

Drugi krug lokalnih izbora raspisan je za jedinice u kojima nitko u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu. Zagreb, Split, Rijeka i Osijek biraju danas gradonačelnike.

Građani, njih nešto više od 3,3 milijuna, glasovat će na oko 5.500 biračkih mjesta, što je oko tisuću mjesta manje nego u prvom krugu.

Zagreb bira između SDP-ova Rajka Ostojića i nezavisnog Milana Bandića koji je u prvom krugu dobio glasove više od 45 posto birača.

U Splitu se glasa za SDP-ova Ivu Baldasara (u prvom je krugu osvojio 29,2 posto glasova) i HDZ-ova Vjekoslava Ivaniševića koji je u prvom krugu osvojio 21,7 posto glasova. U Rijeci se Vojko Obersnel (SDP) natječe protiv HDZ-ova Hrvoja Burića. Obersnel je u prvom krugu dobio 48 posto glasova, a Burić 16 posto.

Novi mandat u Osijeku želi i HDSSB-ov Krešimir Bubalo koji se sučeljava s Ivicom Vrkićem kojega pudupiru SDP, HNS i HSU. Za Bubala se u prvom krugu izjasnilo 36,2 posto birača, a za Vrkića 27,9.

Gradonačelnike od većih gradova izabiru i Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega te Pula.

Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska i Osječko-baranjska županija glasuju za župane.

Birališta se zatvaraju u 19 sati.

Podijeli

Odgovori

Top