Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Građanima dostupna edukativna online brošura o obveznicama

Ulaganje u obveznice, zbog isplate uloženog iznosa po dospijeću, smatra se konzervativnijim oblikom ulaganja.

Nastavljajući aktivnosti u području podizanja financijskih znanja i financijske pismenosti u društvu, Hrvatska gospodarska komora je pripremila novu edukativnu brošuru pod nazivom “Što su obveznice i što je važno znati o njima“, s ciljem približavanja građanima pojama obveznice kao jednog od oblika ulaganja.

Obveznice su dužnički vrijednosni papiri, odnosno vrsta zajma, pri kojem ulagatelji u obveznice posuđuju novčana sredstva izdavatelju (država, jedinica lokalne samouprave ili kompanija) na određeno razdoblje. Izdavatelj obveznica ulagateljima plaća kamatu (kupon) u unaprijed određenim vremenskim intervalima, najčešće jednom godišnje ili polugodišnje, i vraća glavnicu na datum dospijeća.  

Ulaganje u obveznice, zbog isplate uloženog iznosa po dospijeću, smatra se konzervativnijim oblikom ulaganja, ali one nisu štednja ni depozit te nisu pokrivene sustavom osiguranja depozita.

Dospijeće obveznica jedno je od važnijih elemenata na koje ulagatelj mora obratiti pozornost pri donošenju svoje investicijske odluke. Naime, u slučaju prodaje obveznice prije dospijeća, npr. ulagatelju hitno zatrebaju uložena sredstva, postoji rizik da neće dobiti cjelokupni uloženi iznos budući da prodajna cijena ovisi o tržišnim okolnostima u trenutku prodaje (npr. može biti manja od cijene po kojoj je obveznica kupljena).

Uz navedeno, treba znati da se za svaku transakciju provedenu na sekundarnom tržištu obračunavaju i dodatni troškovi kao što je brokerska naknada.

Hrvatski građani će od srijede po prvi put moći upisivati državne obveznice, minimalni ulog će biti 500 eura. Prvi krug će biti otvoren za građane od 22. veljače do 1. ožujka 2023., a u drugom krugu 3. ožujka 2023. upis će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će jedan dan. Rok dospijeća obveznice je dvije godine, a država izdanjem planira prikupiti milijardu eura.

HGK će tradicionalno i ove godine sudjelovati u Tjednu novca koji se obilježava od 20. do 26. ožujka 2023. godine pod nazivom “Planirajte svoj novac, posadite svoju budućnost”. Kroz različite edukativno-informativne aktivnosti za učenike srednjih škola, njihove nastavnike i studente u Zagrebu i drugim gradovima, želimo pridonijeti podizanju financijske pismenosti mladih, a što je važno za njihovu bolju pripremljenost za tržište rada i zahtjeve s kojima će se susretati kao budući poduzetnici.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.