Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Građevinarstvo je jedna od najmanje digitaliziranih industrija

Upoznajemo vas sa softverom koji prati napredak na gradilištu, ali i omogućuje da se sve odluke koje su bitne za gradilište donesu na vrijeme.

BIM je proces izrade projekta i projektne dokumentacije, a označava kraticu za informacijsko modeliranje građevina (engl. Building information modeling). Počeci korištenja BIM tehnologije sežu u osamdesete godine 20. stoljeća. I dok je u nekim zemljama to zakonski obvezno, u Hrvatskoj je dalek put do zakonskih odrednica implementacije BIM standarda. No, ipak niz je uspješnih projekata koji su realizirani uz primjenu digitalnih tehnologija. Kamp Funtana koji se nalazi na zapadnoj obali Istre bio je Valamarov pilot projekt za BIM.

„Tako se u vrlo kratkom roku cijeli poluotok pretvorio u luksuzni kamp u Istri koji se prostire na 300 000 kvadrata“, ističe BIM menadžer Marin Račić iz tvrtke 3D ART.  U procesu koji se izvodi uz BIM tehnologiju moguće je da svaka struka radi u svom softveru te međusobno razmjenjuje projekte. Krajnji cilj je ušteda vremena i novca, ali i učinkovito rješavanje projekta. „Kad netko uvidi prednosti, nema više povratka na 2D“, zaključuje Račić. 

Softver koji koristi više od 13 tisuća klijenata u više od 55 zemalja

Na tržištu postoje deseci računalnih softvera i mobilnih aplikacija koje donose uštedu i bolji rezultat. „Iako IT rješenja u građevinskom sektoru nailaze na hiperekspanziju, s druge je strane građevinarstvo jedna od najmanje digitaliziranih industrija“, objašnjava Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar za jugoistočnu Europu. Istoimena tvrtka razvila je online softversko rješenje kojom se ubrzava komunikacija na građevinskim projektima, povećava produktivnost, štedi vrijeme, a time i novac.

Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar za jugoistočnu Europu

Petković ističe da je „pandemija koronavirusa postala katalizator za primjenu digitalnih alata jer se jedna konzervativna industrija poput građevinarstva brzo prilagodila trendu digitalnih alata“ te zaključuje da je zadovoljstvo ovim softverom potvrdilo više od 13 tisuća klijenata u više od 55 zemalja. Jedan od njih je i tvrtka Gark Konzalting koja već 30 godina upravlja složenim projektima za domaće i strano tržište. Tvrtka je specijalizirana za stručni nadzor, a već godinama uspješno primjenjuju digitalne alate koji im omogućuju kontrolu nad situacijom na gradilištu. „PlanRadar je aplikacija koja pomaže da s pomoću podataka u stvarnom vremenu na vrijeme donesemo odluke koje su bitne za gradilište“, govori Marko Matuha. Aplikacija se pokazala izvrsnim alatom u izvanmrežnom načinu rada kada su projektanti obavljali terenske radove nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020. 

  • Uz primjenu BIM tehnologije izgrađen je najveći i najluksuzniji kamp u Istri vrijedan 280 milijuna kuna
  • Upoznajemo vas sa softverom koji prati napredak na gradilištu, ali i omogućuje da se sve odluke koje su bitne za gradilište donesu na vrijeme
  • Odmakom od analognih i iskorakom prema digitalnim tehnologijama, Sisak je dobio polivalentnu sportsku dvoranu od 4 500 kvadrata, a njezini tvorci vrijednu nagradu struke
  • U rubrici Notes Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar za jugoistočnu Europu, govori o IT rješenjima koja su postala standard i omogućila produktivniji rad u građevinskom sektoru

Samo godinu dana nakon potresa Sisak je dobio novu sportsku dvoranu

Zadnji prilog sedme epizode Koordinacije govori o zgradi budućnosti – sisačkoj dvorani Zeleni brijeg koja se prostire na 4 500 kvadrata. Baldinistudio i KAP4 ponosni su na projekt izgradnje, a koliko su iskoristili prednosti BIM tehnologije svjedoči činjenica da je dvorana izgrađena u samo godinu dana unatoč pandemiji koronavirusa i potresu. Osim toga, tvorci dvorane Nikola Miletić, Dražen Strunje i Antonio Šafranko dobitnici su najznačajnije nagrade u građevinarstvu Kolos, i to za projekt krovne konstrukcije.

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu. U nastavku vam donosimo video u kojem detaljno možete pogledati o čemu je sve riječi bilo u šestoj epizodi Koordinacije.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.