Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Građevinarstvo – rast vrijednosti izvršenih radova, pad narudžbi

Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su u Hrvatskoj tijekom prvog tromjesečja obavile pravne osobe s 20 i više zaposlenih, iznosila je 6,55 milijardi kuna, što je za 2,3 posto više od vrijednosti radova iz istog razdoblja prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su u Hrvatskoj tijekom prvog tromjesečja obavile pravne osobe s 20 i više zaposlenih, iznosila je 6,55 milijardi kuna, što je za 2,3 posto više od vrijednosti radova iz istog razdoblja prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Građevinske kompanije bez obzira na oštre padove njihovih dionica početkom godine, smanjene potražnje stanova te lošim prognozama za ovaj sektor koji zapošljava svakog petog Hrvata, imaju razloga za umjereno zadovoljstvo. Rast vrijednosti izvršenih radova od nešto više od 2 posto možda i nije podatak za slavlje, ali ovu godinu građevinski sektor treba prije svega preživjeti.

Smanjenje novih narudžbi

U prilog tome ide i podatak o smanjenju vrijednosti novih narudžbi građevinskih radova. DZS donosi podatak o postotnom smanjenju od 9,4 posto što znači gubitak od 5,42 milijarde kuna.

Kooperanti su također uzeli dio kolača. Vrijednost radova s podizvođačima za prvi kvartal iznosila je 2,13 milijardi kuna, dok su radovi koje su kompanije odradile sa svojom radnom snagom vrijedne 4,41 milijardu kuna.

Ukupna vrijednost radova 4,41 milijarda kuna

Prema vrstama građevina, radovi obavljeni s vlastitim radnicima na zgradama bili su vrijedni 2,22 milijarde kuna.  Ova cifra je predstavlja 50,4 posto ukupne vrijednosti radova. Vrijednost radova na ostalim građevinama iznosila je 2,19 milijardi kuna ili 49,6 posto ukupne vrijednosti.

Gledano po vrsti radova, od ukupne je vrijednosti 68,2 posto radova s vlastitim radnicima ostvareno u novogradnji, a 31,8 posto u ostalim radovima.

Stanogradnja usporila krajem ožujka

Stanogradnja je u Hrvatskoj cvjetala cijelu 2008. godinu. Na krilima dobre godine za stanogradnju i prije sklopljenih ugovora i započetih radova, prvi kvartal 2009. godine bio je iznimno aktivan, bez obzira na krizu koja je već tada počela rušiti cijene nekretnina.

U prvom tromjesečju 2009. godine izgrađeno je čak 2.360 stanova, što je 18 posto više nego u prvom kvartalu 2008. godine. Na kraju kvartala, kriza je počela stizati i realni sektor. Poduzeća su izgradila dodatnih 10.400 stanova, što je ipak za 16 posto manje nego krajem prvog tromjesečja 2008. godine.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Tema nove epizode Koordinacije su proizvodni procesi i put razvoja od ideje do izgradnje objekta.

Novosti

Rastuću krizu treba iskoristiti kao priliku! Složili su se oko toga govornici konferencije Poduzetnički mindset čije je četvrto izdanje, održano u zagrebačkoj Laubi, nosilo...

Edukacija

Danas se u zagrebačkoj Laubi u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održala konferencija „Kako preživjeti krizu u lancima vrijednosti“, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog...

Novosti

Suha gradnja je s razlogom postala sinonim za brzu, sigurnu i kvalitetu gradnju, koja probija uobičajene rokove adaptacije stana.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.