Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Gradi se prva tvornica održivog zrakoplovnog goriva u svijetu

KLM (Royal Dutch Airlines ) se obavezala da će u narednih 10 godina proizvesti i otkupiti 75.000 tona održivog zrakoplovnog goriva godišnje (75 % proizvodnje), postavši tako prva zrakoplovna kompanija na svijetu koja u ovoj mjeri ulaže u održivo zrakoplovno gorivo.

Nizozemska zrakoplovna kompanija KLM, SkyNRG (lider na svjetskom tržištu održivog zrakoplovnog goriva) i SHV Energy (globalni lider u distribuciji tekućeg naftnog plina) priopćili su javnosti svoj zajednički projekt: otvaranje prve europske tvornice za proizvodnju održivog zrakoplovnog goriva (OZG). Tvornica će početi s radom 2022.godine, a bit će izgrađena u Delfzijlu, Nizozemska.

Tvornica će za sirovinu koristiti lokalni otpad, a emisija CO2 bit će smanjena za 85 % u odnosu na proizvodnju i upotrebu fosilnog goriva.

KLM (Royal Dutch Airlines ) se obavezala da će u narednih 10 godina proizvesti i otkupiti 75.000 tona održivog zrakoplovnog goriva godišnje (75 % proizvodnje), postavši tako prva zrakoplovna kompanija na svijetu koja u ovoj mjeri ulaže u održivo zrakoplovno gorivo.

Proizvodni pogon specijalizirat će se za proizvodnju OZG-a, bioLPG-a i nafte, prvenstveno korištenjem regionalnih ostataka otpada (npr. ostatci korištenog ulja za kuhanje) kao sirovine. Postrojenje će biti prvo takve vrste na svijetu. Izgradnja ovog objekta, koji će se otvoriti 2022. godine, konkretan je korak prema ispunjavanju ambicija održivosti KLM-a i doprinos širem industrijskom planu „Smart & Sustainable“. Tvrtka SHV Energy, svjetski lider u distribuciji ukapljenog naftnog plina, također će ulagati u objekt i kupiti proizvedenu bioLPG.

Smanjenje CO2 za 85 %

Cilj suradnje KLM-a i partnera je smanjenje emisije CO2, uz obnovu flote i povećanje operativne učinkovitosti. Od 2022. godine, tvornica će godišnje proizvesti 100.000 tona SAF-a, kao i 15.000 tona bioLPG-a, kao nusproizvod. To će značiti smanjenje CO2 za 270.000 tona godišnje za zrakoplovnu industriju.

„Ponosan sam na našu suradnju sa SkyNRG i SHV Energy na pokretanju projekta koji će omogućiti razvoj prvog europskog proizvodnog pogona za održivo zrakoplovno gorivo. Pojava zrakoplovstva imala je veliki utjecaj na svijet, nudeći nova sredstva za zbližavanje ljudi. Ova povlastica ide ruku pod ruku s velikom odgovornošću prema našem planetu. KLM ovo shvaća vrlo ozbiljno te je stoga dugi niz godina ulagao u održivost. Udruživanjem ruku s drugim strankama možemo izgraditi postrojenje koje će ubrzati razvoj održivog zrakoplovnog goriva. Od 2022. godine tvornica će proizvoditi 100.000 tona godišnje, od čega će KLM kupiti 75.000 tona. To će smanjiti naše emisije CO2 plina za 200.000 tona godišnje, što je jednako emisijama koje napravi 1.000 KLM letova između Amsterdama i Rio de Janeira. ” – izjavio je Pieter Elbers, predsjednik i izvršni direktor KLM-a

Sirovine koje će se koristiti za proizvodnju bit će ostatci otpada, kao što je rabljeno ulje za kuhanje, koje dolazi uglavnom iz regionalnih industrija. Postrojenje će raditi na održivom vodiku koji se proizvodi pomoću energije vode i vjetra. Zahvaljujući svemu tome, ovo održivo zrakoplovno gorivo donosi smanjenje emisija CO2 od najmanje 85% u usporedbi s fosilnim gorivima. Uporaba OZG-a također će doprinijeti značajnom smanjenju emisija ultra-finih čestica i sumpora. Izgradnja ovog objekta je u velikoj mjeri u skladu s ciljevima održivosti KLM-a i važan je korak prema provedbi industrijskog akcijskog plana „Smart & Sustainable“, koji je izradilo dvadeset vodećih prometnih organizacija i centara znanja. Amsterdamska zračna luka Schiphol također će ulagati u razvoj ovog objekta.

Gorivo zadovoljava najviše standarde održivosti

Sukladnost održivog zrakoplovnog goriva nadzirat će Nezavisni Odbor za održivi razvoj SkyNRG-a, čime se osigurava da gorivo (proizvedeno iz otpada i ostataka) neće imati negativan utjecaj na opskrbu hranom i okoliš. Za proizvodnju se neće koristiti prehrambene namirnice kao što su sojino ulje i palmino ulje (ili nusproizvodi kao što su PFAD i POME).

Pročitajte još:

Novosti

Prema mišljenju putnika i stručnog žirija usluga koju pruža nizozemska zrakoplovna kompanija KLM ocijenjena je najvišim ocjenama.

Poduzeća

Tradicionalno se za KLM rođendan predstavlja i nova Delftware minijatura kućice.

Ekonomija

Ovo je drugo odredište KLM-a u Hrvatskoj prema kojem će zrakoplovna kompanija KLM prometovati i u zimskom redu letenja.

Poduzeća

Ove jeseni, je nizozemska zrakoplovna kompanija KLM Royal Dutch Airlines  odlučila obradovati putnike iz Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.