Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčić otkriva toplu vodu: rast investicija temelj oporavka!

Vlada čini sve ne bi li ponovno potaknula investicije te je krenula putem fiskalne konsolidacije, inicijativom za donošenje zakona o strateškim investicijama želi olakšati ostvarenje investicija, a predstečajnim nagodbama pokušava održati poduzeća s realnim izgledima za opstanak

Vlada čini sve ne bi li ponovno potaknula investicije te je krenula putem fiskalne konsolidacije, inicijativom za donošenje zakona o strateškim investicijama želi olakšati ostvarenje investicija, a predstečajnim nagodbama pokušava održati poduzeća s realnim izgledima za opstanak

Pad investicija ključni je razlog gospodarskog poniranja Hrvatske tijekom nekoliko zadnjih godina, a njihov rast temelj je za oporavak, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić na današnjem predavanju o investicijskoj klimi u Hrvatskoj te mjerama Vlade i očekivanjima stranih investitora.

Grčić je predavanje održao na poziv veleposlanstava Austrije, Njemačke i Švicarske, a u publici su najzastupljeniji bili članovi Vanjskotrgovinskog centra Austrije u Zagrebu, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore te Švicarsko-hrvatske poslovne udruge.

Grčić je naveo kako je Vlada zatekla devastirano gospodarstvo i poduzeća koja su gubila tržišta i smanjivala kapacitete. Istovremeno, javni sektor je bujao, a najvažnije je da su promjene u strukturi potražnje znatno naštetile investicijama i to je prema Grčiću osnovni razlog gospodarskog poniranja.

Vlada nad tim ne zdvaja nego čini sve ne bi li ponovno potaknula investicije te je krenula putem fiskalne konsolidacije, inicijativom za donošenje zakona o strateškim investicijama želi olakšati ostvarenje investicija, a predstečajnim nagodbama pokušava održati poduzeća s realnim izgledima za opstanak. Grčić je izvijestio da su u tijeku konzultacije o osnivanju novog equity fonda za potrebe poduzeća u predstečajnoj nagodbi.

Potpredsjednik Vlade auditorij je upozorio i na brojne poteškoće koje Vlada nastoji svladati prilikom realizacije investicija, ističući posebno pritom opstrukciju lokalnih čelnika drukčijeg političkog predznaka od vladinog.

Upozorio je i da hrvatska industrija vapi za visokotehnološkim projektima napominjući pritom da samo četiri sektora – telekomunikacije, farmaceutika, financije i dijelom energetika, ostvaruju dodanu vrijednost po zaposlenom veću od 25 tisuća kuna.

Ipak, kako je rekao, Hrvatska je zemlja s ogromnim ulagačkim potencijalom, a kao posebno prosperitetne označio je turizam, poljoprivredu, energetiku i industriju.

Ulagače, a posebno velike, pozvao je da se za sva pitanja i probleme jave Agenciji za investicije i konkurentnost, a manje uputio na HAMAG i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Prema njegovom mišljenju, ulazak Hrvatske u EU blagotvorno će utjecati na stanje u hrvatskom gospodarstvu, ali, kako je rekao, ne očekuje dramatične promjene zbog samog ulaska. Hrvatska je mala zemlja i već sad više od 70 posto vanjskotrgovinske razmjene ostvaruje s EU-om, pa se nakon ulaska više promjena može očekivati na tržištu zemalja CEFTA-e, kazao je.

Iz publike su Grčiću upućena uobičajena pitanja – kako ubrzati administraciju, bolje uskladiti središnju i lokalnu državu, unaprijediti pravosuđe kako bi primjena zakona bila striktna i ažurna.

Grčić je odgovorio da je država identificirala uska grla koja će riješiti boljim ekipiranjem u ministarstvima i državnim tijelima.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.