Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčić: Razgovaramo s poduzetnicima, Vlada nije antipoduzetnička

Problem u hrvatskom gospodarstvu nastao je prvenstveno zbog proboja pravne osobnosti. Zar se zaista trebalo tolerirati one koji su uništili jednu tvrtku, otvorili drugu, a bivšu prepustili dugovima i statistici, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU

Problem u hrvatskom gospodarstvu nastao je prvenstveno zbog proboja pravne osobnosti. Zar se zaista trebalo tolerirati one koji su uništili jednu tvrtku, otvorili drugu, a bivšu prepustili dugovima i statistici, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas u Varaždinu da Vlada nije antipoduzetnička i ne širi antipoduzetničku klimu.

Ono što radimo danas u Varaždinu, što smo već odradili u Osijeku i Splitu, a to su izravni susreti s poduzetnicima, činjenica su koja govori u prilog tome, istaknuo je Grčić kojeg su nakon prezentacija na Proinvestu novinari upitali za komentar jučerašnje izjave ministra financija Slavka Linića koji je poduzetnike optužio za lošu situaciju u hrvatskom gospodarstvu.

Grčić je objasnio da je Linić govorio o povijesti hrvatskog gospodarstva od samostalnosti Hrvatske, o procesu privatizacije, kupnji firmi samo da bi se raspolagalo njihovim nekretninama, a nije se brinulo za radnike i radna mjesta.

Linić je govorio o posljedicama koje su ti procesi donijeli hrvatskom gospodarstvu. Danas smo čuli podatak da je 205 tisuća radnika radilo samo za neto plaću, a davanja im nisu bila uplaćivana, dok 70 tisuća radnika nije ni primalo plaću, rekao je Grčić.

Problem u hrvatskom gospodarstvu nastao je prvenstveno zbog proboja pravne osobnosti. Zar se zaista trebalo tolerirati one koji su uništili jednu tvrtku, otvorili drugu, a bivšu prepustili dugovima i statistici, kazao je Grčić.

Na upite o porezu na nekretnine, Grčić je poručio kako će Vlada naći pravi model i vrijeme kada će se taj zakon staviti u funkciju. Postoji više opcija kako će taj zakon izgledati, a Grčić napominje i kako treba dobro procijeniti je li sada vrijeme, kada je kriza na vrhuncu, ili bi bilo pametno pričekati rast gospodarstva i BDP-a.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac je, na upit o slabijem punjenju proračuna u prvom kvartalu ove godine, kazao kako su uzrok ponajprije promjene vezano za pojedine trošarine i slabije punjenje s pozicija trošarina na duhanske proizvode i automobile.

Po njegovim riječima, radi se prije svega o pomicanju dinamike punjenja proračuna, ne o podbačaju, a sve bi se trebalo poravnati u drugom kvartalu.

Napominje i kako postoji određeni rizik vezano za 1. srpnja i ulazak u EU jer se tada neće plaćati PDV kod samog uvoza roba, ali i ponavlja kako je riječ o pomicanju dinamike punjenja proračuna.

Na upit o najnovijoj aferi “offshore leaks” gdje se, prema neslužbenim informacijama, spominju i neki hrvatski poduzetnici, Lalovac je rekao da Porezna uprava i Ured za sprečavanje pranja novca zajednički rade na tome, ali ne žele izlaziti u javnost s imenima.

Najavio je i promjenu strategije nadzora. Ministarstvo financija i Porezna uprava rade na izradi strategije nadzora koji bi trebao biti brži, efikasniji i kvalitetniji, a efekti toga trebali bi se osjetiti početkom iduće godine, rekao je Lalovac.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.