Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčić: Razgovaramo s poduzetnicima, Vlada nije antipoduzetnička

Problem u hrvatskom gospodarstvu nastao je prvenstveno zbog proboja pravne osobnosti. Zar se zaista trebalo tolerirati one koji su uništili jednu tvrtku, otvorili drugu, a bivšu prepustili dugovima i statistici, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU

Problem u hrvatskom gospodarstvu nastao je prvenstveno zbog proboja pravne osobnosti. Zar se zaista trebalo tolerirati one koji su uništili jednu tvrtku, otvorili drugu, a bivšu prepustili dugovima i statistici, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas u Varaždinu da Vlada nije antipoduzetnička i ne širi antipoduzetničku klimu.

Ono što radimo danas u Varaždinu, što smo već odradili u Osijeku i Splitu, a to su izravni susreti s poduzetnicima, činjenica su koja govori u prilog tome, istaknuo je Grčić kojeg su nakon prezentacija na Proinvestu novinari upitali za komentar jučerašnje izjave ministra financija Slavka Linića koji je poduzetnike optužio za lošu situaciju u hrvatskom gospodarstvu.

Grčić je objasnio da je Linić govorio o povijesti hrvatskog gospodarstva od samostalnosti Hrvatske, o procesu privatizacije, kupnji firmi samo da bi se raspolagalo njihovim nekretninama, a nije se brinulo za radnike i radna mjesta.

Linić je govorio o posljedicama koje su ti procesi donijeli hrvatskom gospodarstvu. Danas smo čuli podatak da je 205 tisuća radnika radilo samo za neto plaću, a davanja im nisu bila uplaćivana, dok 70 tisuća radnika nije ni primalo plaću, rekao je Grčić.

Problem u hrvatskom gospodarstvu nastao je prvenstveno zbog proboja pravne osobnosti. Zar se zaista trebalo tolerirati one koji su uništili jednu tvrtku, otvorili drugu, a bivšu prepustili dugovima i statistici, kazao je Grčić.

Na upite o porezu na nekretnine, Grčić je poručio kako će Vlada naći pravi model i vrijeme kada će se taj zakon staviti u funkciju. Postoji više opcija kako će taj zakon izgledati, a Grčić napominje i kako treba dobro procijeniti je li sada vrijeme, kada je kriza na vrhuncu, ili bi bilo pametno pričekati rast gospodarstva i BDP-a.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac je, na upit o slabijem punjenju proračuna u prvom kvartalu ove godine, kazao kako su uzrok ponajprije promjene vezano za pojedine trošarine i slabije punjenje s pozicija trošarina na duhanske proizvode i automobile.

Po njegovim riječima, radi se prije svega o pomicanju dinamike punjenja proračuna, ne o podbačaju, a sve bi se trebalo poravnati u drugom kvartalu.

Napominje i kako postoji određeni rizik vezano za 1. srpnja i ulazak u EU jer se tada neće plaćati PDV kod samog uvoza roba, ali i ponavlja kako je riječ o pomicanju dinamike punjenja proračuna.

Na upit o najnovijoj aferi “offshore leaks” gdje se, prema neslužbenim informacijama, spominju i neki hrvatski poduzetnici, Lalovac je rekao da Porezna uprava i Ured za sprečavanje pranja novca zajednički rade na tome, ali ne žele izlaziti u javnost s imenima.

Najavio je i promjenu strategije nadzora. Ministarstvo financija i Porezna uprava rade na izradi strategije nadzora koji bi trebao biti brži, efikasniji i kvalitetniji, a efekti toga trebali bi se osjetiti početkom iduće godine, rekao je Lalovac.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Od 24. siječnja do 2. veljače održan je online sajam sezonskih poslova Sezonac.hr, najveći virtualni susret poslodavaca u potrazi za kvalitetnim sezonskim radnicima te...

Marketing i prodaja

Glavni razlog zašto web trgovine nude popuste svojim kupcima definitivno je manevarski prostor koji imaju oko određivanja cijena, u odnosu na trgovine u šoping...

Ljudski resursi

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Komentari

Korupcija je pošast koje nisu pošteđene članice Europske unije, ali ni njezine krovne institucije.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.