Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčić: U tri godine moramo svesti deficit ispod 3 posto BDP-a [VIDEO]

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas kako će 2014. biti vrlo zahtjevna godina te kako u ove tri godine koje slijede moramo svesti deficit države ispod 3 posto BDP-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas kako će 2014. biti vrlo zahtjevna godina te kako u ove tri godine koje slijede moramo svesti deficit države ispod 3 posto BDP-a.

“Ne da možemo, nego moramo”, kazao je Grčić na novinarski upit kako komentira upute Europske komisije (EK) vezano uz postupak prekomjernog deficita te možemo li u 2014. smanjiti deficit onoliko koliko se od nas traži.

Europska komisija jučer je predložila Vijeću EU-a da potvrdi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP), uz prijedlog da Hrvatska svede deficit u dopuštene okvire ispod 3 posto BDP-a 2016. godine.

Hrvatska bi, prema tom prijedlogu, 2014. trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a, a Komisija predlaže da se Hrvatskoj da rok do 30. travnja 2014. da javno objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve.

Grčić kaže kako je Vlada već predstavila i kratkoročne i srednjoročne mjere reformi.

“Neke su na prihodnoj strani, kao što je korekcija (međustope) PDV-a na 13 posto, korekcija određenih trošarina, a neke su na rashodnoj strani. Vezane su za desetak ključnih reformi koje će ovih dana biti posebno predstavljene u Vladi, jer je priprema njihove provedbe uznapredovala do te mjere da će vrlo brzo ti projekti biti realizirani i u praksi”, rekao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja konferencije “Internacionalizacija inovacija i poduzetništva”.

Vlada, dodaje Grčić, cijelo vrijeme radi na pripremi ozbiljnih reformi, neke “provodimo već ove dvije godine i uvjereni smo da će ti efekti doći i da ćemo uspjeti ispuniti ove makroekonomske okvire koji su nam zadani”.

Nema uopće dileme, iduća godine, 2014. u tom smislu bit će vrlo zahtjevna, ali mi drugog izbora nemamo. Jednostavno u ove tri godine koje slijede moramo svesti deficit države ispod 3 posto, istaknuo je Grčić.

[infopunkt 7547 2]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.