Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Grčić: U tri godine moramo svesti deficit ispod 3 posto BDP-a [VIDEO]

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas kako će 2014. biti vrlo zahtjevna godina te kako u ove tri godine koje slijede moramo svesti deficit države ispod 3 posto BDP-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas kako će 2014. biti vrlo zahtjevna godina te kako u ove tri godine koje slijede moramo svesti deficit države ispod 3 posto BDP-a.

“Ne da možemo, nego moramo”, kazao je Grčić na novinarski upit kako komentira upute Europske komisije (EK) vezano uz postupak prekomjernog deficita te možemo li u 2014. smanjiti deficit onoliko koliko se od nas traži.

Europska komisija jučer je predložila Vijeću EU-a da potvrdi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP), uz prijedlog da Hrvatska svede deficit u dopuštene okvire ispod 3 posto BDP-a 2016. godine.

Hrvatska bi, prema tom prijedlogu, 2014. trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a, a Komisija predlaže da se Hrvatskoj da rok do 30. travnja 2014. da javno objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve.

Grčić kaže kako je Vlada već predstavila i kratkoročne i srednjoročne mjere reformi.

“Neke su na prihodnoj strani, kao što je korekcija (međustope) PDV-a na 13 posto, korekcija određenih trošarina, a neke su na rashodnoj strani. Vezane su za desetak ključnih reformi koje će ovih dana biti posebno predstavljene u Vladi, jer je priprema njihove provedbe uznapredovala do te mjere da će vrlo brzo ti projekti biti realizirani i u praksi”, rekao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja konferencije “Internacionalizacija inovacija i poduzetništva”.

Vlada, dodaje Grčić, cijelo vrijeme radi na pripremi ozbiljnih reformi, neke “provodimo već ove dvije godine i uvjereni smo da će ti efekti doći i da ćemo uspjeti ispuniti ove makroekonomske okvire koji su nam zadani”.

Nema uopće dileme, iduća godine, 2014. u tom smislu bit će vrlo zahtjevna, ali mi drugog izbora nemamo. Jednostavno u ove tri godine koje slijede moramo svesti deficit države ispod 3 posto, istaknuo je Grčić.

[infopunkt 7547 2]

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.