Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Grijanje ipak poskupljuje!

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije HERA početkom tjedna dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva koje je tražilo 36,7-postotno povećanje cijene toplinske energije u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, izvijestio je član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić.

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije HERA početkom tjedna dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva koje je tražilo 36,7-postotno povećanje cijene toplinske energije u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, izvijestio je član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić.

Pudić je objasnio da je HERA pozitivno mišljenje donijela prihvaćajući opravdane troškove HEP Toplinarstva.

Mišljenje je agencija poslala na adrese lokalne samouprave u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Samoboru, Zaprešiću i Velikoj Gorici, čija predstavnička tijela, temeljem važećeg zakona, odlučuju o poskupljenju grijanja i koje HERA-inu preporuku mogu, ali i ne moraju slijediti. Neki gradovi, poput Osijeka, već su se izjasnili da neće poskupljivati grijanje.

Međutim, na snagu će ovih dana, nakon objave u Narodnim novinama, stupiti novi Zakon o energiji prema kojem će za određivanje cijena energetskih usluga postati odgovorna HERA.

Primjena Trećeg energetskog paketa EU

U slučaju da HEP-ov zahtjev za poskupljenjem toplinske energije ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev ponovno može uputiti, ali ovaj put na adresu HERA-e koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu. Trenutne zakonske promjene vjerojatno će malo odgoditi poskupljenje toplinske energije.

Po novom zakonu, lokalna samouprava nema ništa oko odlučivanja o visini tarifnih stavki, već će odluku o tome donositi HERA.

“Na liberaliziranom tržištu nitko od ozbiljnih poduzetnika ne želi gomilati gubitke. Energetski subjekti imaju pravo na opravdani trošak poslovanja i razuman povrat na investiciju. HERA je odgovorna da proces donošenja odluka o tarifama bude transparentan.

Najavljeno je da će sredinom studenog na Vladi biti usvojeni prijedlozi zakona o tržištu električne energije i o tržištu plina i poslani u Sabor, a usvajanje tih zakona očekuje se do kraja godine. Zajedno s već usvojenim Zakonom o energiji i Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti Hrvatska će imati zaokruženu zakonodavnu regulativu koju nalaže Treći energetski paket EU.

HERA ipak odlučuje o poskupljenju

HEP Toplinarstvo je krajem rujna uputilo zahtjev lokalnim vlastima u šest gradova Hrvatske za poskupljenjem grijanja od čak 37 posto. Razloge poskupljenja pojasnio je direktor HEP-ova Toplinarstva Robert Krklec.

“Zadnje poskupljenje grijanja bilo je 1.1.2009. U međuvremenu je poskupjelo gorivo, koje sudjeluje u ukupnoj strukturi troškova 75%, plin je poskupio za više od 60%, a tekuće gorivo za više od 40%. HEP toplinarstvo je prošle godine imalo gubitak veći od 320 milijuna kuna. Smatram da su to dobri i opravdani razlozi za poskupljenje grijanja”, rekao je Krklec.

Gradonačelnicima Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora nije dugo trebalo da iznesu svoje mišljenje o zahtjevu koje je bilo negativno, uz napomenu da će gradska vijeća donijeti konačnu odluku. Ipak, zatraženo je mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Vlada je nedavno podržala prijedlog zakona o regulaciji energetskih djelatnosti kojim se Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) daju znatno veće ovlasti koje se proširuju i na područje cijena energije.

U nadležnosti HERA-e tako bi bilo donošenje metodologija odnosno tarifnih sustava te donošenje ili odobravanje cijena energenata, iznosa tarifnih stavki i naknada.

U okviru usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s trećim paketom energetskih propisa EU-a, HERA će dobiti znatno veću samostalnost u odnosu na Vladu i druge institucije, a time i zaštitu od utjecaja svih javnih i privatnih subjekata, uključujući i nadležno ministarstvo.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.