Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Groupon kroz IPO prikuplja 750 milijuna dolara – “tehnološki balon” sve širi?

Američka internetska tvrtka za grupnu kupovinu Groupon registrirala se za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), na kojoj planira prikupiti 750 milijuna dolara, a njegovim stopama kreće i internetski glazbeni servis Pandora. IPO Groupona vodit će banke Morgan Stanley, Goldman Sachs i Credit Suisse.

Američka internetska tvrtka za grupnu kupovinu Groupon registrirala se za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), na kojoj planira prikupiti 750 milijuna dolara, a njegovim stopama kreće i internetski glazbeni servis Pandora. IPO Groupona vodit će banke Morgan Stanley, Goldman Sachs i Credit Suisse.

Groupon svojim korisnicima putem interneta nudi velike dnevne popuste u dogovoru sa lokalnim restoranima, salonima i trgovinama, zadržavajući pritom dio prihoda od prodaje. Kompanija je osnovana 2008. godine u Chicagu, a u prvom tromjesečju ove godine imala je više od 83 milijuna korisnika, u odnosu na tek 3,4 milijuna u istom lanjskom razdoblju.

Djelatnici će dobiti svoj udio u prodaji dionica

Groupon je privukao veliki interes javnosti i ulagačke zajednice krajem prošle godine, kada je Google ponudio oko 6 milijardi za preuzimanje kompanije. Međutim, internetski div je odbijen, a Groupon se okrenuo planovima za IPO. Vrijednost Groupona je krajem ožujka iznosila 5,6 milijardi dolara, procijenili su analitičari tvrtke Nyppex. Kako piše Bloomberg, izvršni direktor Groupona Andrew Mason je u bilješci zaposlenicima naveo kako će izlazak na tržište olakšati kompaniji poduzimanje velikih akvizicija te da će djelatnici zaposleni na puno radno vrijeme dobiti svoj udio u prodaji dionica.

Još jedna tehnološka kompanija zatrest će Wall Street – Zynga izlazi na burzu!

Na pomolu novi “tehnološki balon”?

Službena najava novog IPO-a neke internetske kompanije uslijedila je ubrzo nakon što je društvena mreža LinkedIn imala impresivan debi na burzovnom tržištu. Dionica LinkedIna je 19. svibnja, prvog dana trgovanja na Nasdaqu, zabilježila skok od čak 109 posto u odnosu na početnu cijenu od 45 dolara. Mnogi analitičari i ulagači počeli su pritom nagađati kako je na pomolu novi “tehnološki balon”, sličan onome s kraja 1990-ih, kada se na Wall Streetu izlistao velik broj internetskih tvrtki precijenjene vrijednosti, što je ozbiljno uzdrmalo tržište. Dionica LinkedIna je u četvrtak bilježila cijenu od 78,63 dolara, što je 1,52 posto više u odnosu na prethodni dan, ali osjetno ispod zaključne cijene prvog dana trgovanja od 94,25 dolara.

LinkedIn vrijedi 8,9 milijardi dolara!

Impresivan skok prihoda i neto gubitak

Groupon je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvario prihod od prodaje u visini 644,7 milijuna dolara, u usporedbi s 44,2 milijuna godinu ranije. Premda je skok prihoda impresivan, kompanija je u proteklom tromjesečju poslovala s neto gubitkom od 113,9 milijuna dolara, dijelom zbog velikih marketinških troškova koji su u promatranom razdoblju dosegnuli 208 milijuna dolara. Analitičari pritom upozoravaju da je nejasno u kojem će roku kompanija postići stabilnu profitabilnost, a ističu i prijetnju velike konkurencije.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu Poslovni.hr

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

GLAMI, jedinstvena modna tražilica koja se oslanja na umjetnu inteligenciju, u Hrvatskoj posluje iznad očekivanja i za svoje partnere uspijeva generirati narudžbe u vrijednosti...

Turizam

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona.

Lifestyle

Svi ljudi su više ili manje lijeni. Neki su ipak previše, i to se smatra ogromnom manom. Ali što ako to nije toliko loša...

Edukacija

Sigurno imate kolegice i kolege s kojima su odnosi sjajni i one s kojima vam odnosi nisu baš onakvi kakve priželjkujete.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.