Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

GUP koči 500 milijuna eura vrijedne investicije

Ukupno je čak 40 projekata čiji investitori čekaju zeleno svjetlo. Time bi bio pokrenut veliki investicijski zamašnjak, napunjeni državni i gradski proračun, otvorena nova radna mjesta.

Ukupno je čak 40 projekata čiji investitori čekaju zeleno svjetlo. Time bi bio pokrenut veliki investicijski zamašnjak, napunjeni državni i gradski proračun, otvorena nova radna mjesta.

Samo 15 projekata, koji bi se odmah mogli realizirati u Splitu, vrijedni su oko tri i pol milijarde kuna ili 500 milijuna eura! A ukupno je čak 40 projekata čiji investitori čekaju zeleno svjetlo. Time bi bio pokrenut veliki investicijski zamašnjak, napunjeni državni i gradski proračun, otvorena nova radna mjesta i stvorena nova razvojna vizura Splita, piše Slobodna Dalmacija.

Na realizaciju svojih projekata u Splitu čekaju i brojna poznata imena, poput tenisača Gorana Ivaniševića i bivšeg nogometaša Igora Štimca, te poslovnih ljudi kao što je Jako Andabak, koji je i jedan od dioničara Hajduka, i Philip Zepter, vlasnik svjetski poznate kompanije Zepter International. I pritom svi žele investirati na privatnim građevinskim zemljištima koje su sami kupili.

Definirati pravila igre

Ono famozno “ali” koje stoji na putu tim investicijama je Generalni urbanistički plan Splita (GUP), koji u mnogim svojim dijelovima, kako se pokazuje iz dana u dan, nije prilagođen stvarnim potrebama građana.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) za Dalmaciju, uvažavajući želje svojih članova, kao i potrebu poticanja gospodarskog razvoja Dalmacije, pokrenula je inicijativu da se definiraju pravila igre i splitski GUP izmijeni kako bi se svi projekti realizirali, a time i pokrenuo posrnuli sektor graditeljstva.

“Svi u Hrvatskoj žele gospodarski zamah, a najveći rast može se ostvariti rušenjem administrativnih barijera koje su godinama stvarane na svim razinama uprave, od lokalne do državne. Jedan od preduvjeta je rješenje lokalnih GUP-ova, kao što se konkretno dogodilo u Kaštelima gdje su sve političke stranke jednoglasno podržale promjenu GUP-a jer je razvojan i kvalitetan. Politiku treba isključiti iz razvojnih planova, a za to šansu ima i Split. Velik broj projekata stoji zbog nedefiniranih pravila igre. Mi, kao poduzetnici, tražimo od stručnih službi Grada i Gradskog savjeta za urbanizam da pojednostavi proceduru i prilagodi novim pravilima igre ulaganja u gospodarski razvoj grada Splita”, ističe Hrvoje Marušić, predsjednik dalmatinskog HUP-a.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.