Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HEP dobio spor protiv Slovenije u slučaju NE Krško

Odluka Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu u višegodišnjem sporu Hrvatske elektroprivrede (HEP) protiv Republike Slovenije zbog kašnjenja u isporuci struje iz nuklearke Krško 2002./03. godine “velika je pobjeda za HEP”, izjavio je u četvrtak HEP-ov američki odvjetnik Robert Hawkins.

Odluka Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu u višegodišnjem sporu Hrvatske elektroprivrede (HEP) protiv Republike Slovenije zbog kašnjenja u isporuci struje iz nuklearke Krško 2002./03. godine "velika je pobjeda za HEP", izjavio je u četvrtak HEP-ov američki odvjetnik Robert Hawkins.

– To je velika pobjeda za HEP. Spor protiv Slovenije traje već mnogo godina, a sam predmet vodi se tri i pol godine. U njemu je bilo mnogo pisanih podnesaka i dvije rasprave. To je velika odluka, povoljna za HEP –  izjavio je za Hinu Hawkins, koji od početka vodi slučaj kao specijalist za međunarodne arbitraže washingtonskog odvjetničkog ureda Hunton & Williams.

Dugogodišnji spor

Zbog neisporuke električne energije iz Nuklearne elektrane Krško (NEK) u od 1. srpnja 2002. do 19. travnja 2003., suprotno potpisanom ugovoru vlada Hrvatske i Slovenije, HEP je u studenom 2005. pokrenuo arbitražni postupak protiv Slovenije pred ICSID-om. HEP u tom postupu potražuje od Slovenije 38 milijuna eura na ime naknade štete.

U odluci tročlanog arbiražnog vijeća ICSID-a od 12. lipnja, koja je u četvrtak objavljena na web-stranici tribunala, ističe se da je “Republika Slovenija odgovorna prema tražitelju HEP-u za financijsku vrijednost 50 posto električne energije koju je proizveo NEK u razdoblju od 1. srpnja 2002. do 19. travnja 2003. godine”.

38 milijuna eura odštete

Na pitanje odgovara li dosuđena naknada odštetnom zahtjevu HEP-a od 38 milijuna eura, odvjetnik Hawkins kazao je kako je “zajedno s kamatama riječ o približno tom iznosu”.

Dio odluke arbitražnog vijeća ostavljen je otvorenim za daljnji postupak u arbitraži pred pariškim ogrankom ICSID-a na saslušanju zakazanom za 27. – 31. srpnja, gdje se treba utvrditi “je li ili nije, a ako jest, u kojem opsegu” HEP prešutno odustao od takvog potraživanja, što je argument koji je, prema Hawkinsu, slovenska strana uvela u spor pet do 12.

– To je vrlo ograničena obrana prema odgovornosti za namiru štete koju Slovenija nije uvela u predmet od početka spora, već u posljednjem trenutku – kazao je Hawkins, ističući kako u načelu očekuje da će se u Parizu raspravljati samo o visini odštete koju Slovenija duguje HEP-u.

– Otvoreno govoreći, ne razumijem tu tvrdnju. Tribunal je ostavio otvorena vrata Sloveniji da pokuša dokazati tu obranu s prešutnim odustajanjem od potraživanja – dodao je.

Konačna odluka do kraja godine

Naglasio je kako konačnu odluku u predmetu, vezanu uz visinu odštete i troškove arbitraže, očekuje do kraja ove godine. Tribunal je također presudio da su s 30. lipnjem 2002. poništena sva međusobna financijska potraživanja iz prošlosti između HEP-a i NEK-a.

Glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić u četvrtak je u priopćenju o odluci ICSID-a potvrdio kako se očekuje da će do kraja ove godine Tribunal donijeti odluku o naknadi štete HEP-u.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Luksuzni predmeti mogu biti simbol uspjeha, ali ne smiju biti jedino mjerilo!

Industrija

Algebra LAB okupio renomirane predstavnike poduzetničke i znanstvene zajednice u žiriju koji ocjenjuje najbolje studentske digitalne projekte u financijskoj industriji i industriji osiguranja.

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Energetika

Nano Energies Hrvatska koju vodi country manager Dominik Maričević otvara nove mogućnosti za proizvođače i potrošače unutar elektroenergetskog sustava.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.