HEP u Koprivnici gradi stanice za punjenje električnih vozila

HEP u Koprivnici gradi stanice za punjenje električnih vozila

Ugovor je potpisan između grada Koprivnice, HEP-a, Podravke i GKP Komunalca.

Riječ je o punionicama na kojima će se električna vozila puniti energijom proizvedenom isključivo iz obnovljivih izvora energije. Stanice za punjenje električnih vozila, koje HEP razvija pod robnom markom “ELEN”, dio su razvojnog projekta eMobilnost. Tim projektom HEP želi biti ukorak s energetskom strategijom Europske unije, prema kojoj se u zemljama Unije do 2020. godine planira 800 tisuća punionica i 9 milijuna električnih vozila.

Izgradnjom vlastite infrastrukture, HEP želi povezati cijelu Hrvatsku, priključiti se europskoj energetskoj autocesti i pridonijeti smanjenju emisija ugljičnog dioksida i očuvanju okoliša, priopćili su iz HEP-a.

Dodaju kako projektom eMobilnost slijede tehnološke trendove i pripremaju se na pružanje usluga elektromobilnosti krajnjim kupcima kada tehnologija bude zrela za masovniju upotrebu.

Tako je do sada uspostavljena suradnja s Gradom Zagrebom u provedbi probnog, pilot projekta postavljanja testnih punionica, a sada je s Gradom Koprivnicom ugovorena izgradnja pet stanica za brzo punjenje električnih vozila.

Civitas Dynamo, pojašnjavaju iz HEP-a, je projekt koji povezuje četiri europska grada u jačanju održive mobilnosti – Aachen u Njemačkoj, Gdynia u Poljskoj, španjolsku Palma de Mallorcu te Koprivnicu.

Projekt je usmjeren na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti na temelju elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa, a ukupna mu je vrijednost približno 13,1 milijuna eura, s potporom EU od 8,5 milijuna eura.

Grad Koprivnica, temeljem danas ugovorene suradnje, kroz provođenje mjera iz Civitas Dynama postaje prva jedinica lokalne samouprave koja putem istovremene izgradnje infrastrukture za punjenje električnih vozila te kupnje električnih vozila, sustavno implementira elektromobilnost u Hrvatskoj.

Iz HEP-a najavljuju i daljnju suradnju sa svim ključnim partnerima u uvođenju i razvoju elektromobilnosti u Hrvatskoj, uključujući Vladu, gradove i županije, automobilsku industriju, proizvođače infrastrukture i ostale potencijalne sudionike.

Prema prijedlogu EU Direktive za razvoj infrastrukture za alternativna goriva, u Hrvatskoj bi do 2020. trebalo biti izgrađeno čak 38 tisuća točaka za punjenje električnih vozila, od čega 10 posto javno dostupnih punionica, navpominju iz HEP-a.

Podijeli

Odgovori

Top