Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Hoće li EU Direktiva o transparentnosti plaća rezultirati ukidanjem rodnog jaza u plaćama?

Prema anketi koju je proveo MojPosao, u kojoj je sudjelovalo 674 ispitanika, gotovo polovina ispitanika (49 posto) smatra kako će uvođenjem ove Direktive doći do ukidanja rodnog jaza kod plaća.

Nova EU Direktiva o transparentnosti plaća, punog naziva “Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti putem transparentnosti plaća i provedbenih mehanizama”, za zaposlenike država članica Europske unije donijet će brojne promjene. Od obaveznog navođenja raspona plaća u oglasima za posao i/ili na razgovorima, preko prikaza razlika u plaćama između spolova, pa sve do prikaza razlika u plaćama po istim i sličnim pozicijama.

Tako će, za otprilike tri godine, koliko Hrvatska ima za uvođenje u primjenu ove Direktive, na tržištu rada nastupiti velike promjene. Jesmo li na to spremni ili ne, dalo bi se raspravljati, no sigurno je da će sve kompanije, bez obzira na svoju veličinu, sadašnjim i budućim zaposlenicima morati ustupiti podatke o pojedinačnoj visini plaća i prosječnoj plaći prema spolu, za kategorije radnika koji obavljaju isti posao ili posao jednake vrijednosti.

“Vjerujem da će biti poteškoća sa implementacijom, ali ja to smatram pozitivnom promjenom. Trebamo razvijati svaki segment našeg društva.  No, jesmo li kao državljani ili oni koji imaju dozvolu za rad u Hrvatskoj spremni otvoreno pričati o plaćamo!? Vjerojatno nismo, ali se trebamo razvijati u tom smjeru jer je to dobro za sve nas”, naglasio je Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

Polovina ispitanika smatra da je to dobar put

Kako bi otkrili što Hrvati misle o novoj EU Direktivi o transparentnosti plaća, MojPosao odlučio je provesti malu anketu. Prema našem istraživanju, provedenom na 674 ispitanika, gotovo polovina ispitanika (49 posto) smatra kako će uvođenjem ove Direktive doći do ukidanja rodnog jaza kod plaća. Ispitanici na ovu promjenu gledaju optimistično te dodaju kako je ovo put k novim trendovima na tržištu rada.

“Onog trenutka kada su plaće javne, znam koliko poslodavac cijeni moj rad i trud. Vrlo često zaposlenici ispregovaraju veće plaće samo zato jer se znaju dobro prodati i reklamirati. Često iza toga nema ničeg”, ističe jedan od sudionika istraživanja.

„Tresla se brda, rodio se miš“

Za razliku od njih, 43 posto ispitanika vjeruje kako se s novom Direktivom neće ništa promijeniti, već će se dogoditi ona stara: “Tresla se brda, rodio se miš”. Prema njihovom mišljenju, plaće bi trebale ostati poslovna tajna, točnije podatak o kojem raspravljaju isključivo poslodavac i radnik s kojim se pregovara o plaći. Neki problem ne vide u samoj transparentnosti i odluci EU-a kao takvoj već u našem mentalitetu.

“Smatram da je to grubo zadiranje u privatnost, nismo svi jednaki, niti dajemo jednak obol poduzeću. Neko se trudi više, netko manje, netko je bolji u svom poslu od drugih. Smatram da će to dovesti do nepotrebnih napetosti između kolega, jer će biti “kako on ima”. Umjesto da svatko pogleda sebe u ogledalo, da maksimum i skupi hrabrosti potraživati plaću adekvatnu za svoj rad. Život je borba!”, jedan je od komentara u istraživanju.

Za razliku od ispitanika koji u novoj Direktivi vide pozitivnu, odnosno negativnu promjenu, čini se kako na hrvatskom tržištu rada, postoji i onih koji nisu sigurni što reći o novim smjernicama EU-a. Prema našoj anketi, takvih je (među ispitanicima) svega 8 posto. 


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.